2015. május 31., vasárnap

Az USA már soha nem lesz olyan erős, mint volt

Aleksander Kwaśniewski hidfo.ru
Aleksander Kwaśniewski, Lengyelország korábbi elnöke egy prágai biztonságpolitikai konferencián beszélt arról, hogy várhatóan Oroszország lesz a most felemelkedő multipoláris világrend egyik hatalmi pólusa, ami maga felé gravitálja a térségi országokat.
“A közeljövőben Oroszország a most kialakulóban lévő multipoláris világrend új központjainak egyikévé válik. Az Egyesült Államok szintén fontos szerepet fog betölteni, de már soha nem lesz olyan erős, mint az utóbbi 20-30 évben.”
Kwaśniewski elmondása szerint Moszkva gazdasági eszközök és propaganda segítségével nagyon hamar visszavonja majd Ukrajnát saját vonzáskörzetébe, és a most épülő multipoláris világrend jellegének egyenes következménye, hogy Ukrajna sem maradhat amerikai befolyás alatt. A volt államfő kifejtette, hogy Moszkva egy újabb Majdant készít elő, ami megteremti az új ukrán politikai elitet. Ez az új elit nagyarányú támogatottsággal rendelkezik majd, amit a szélsőséges csoportok tevékenységéből és a jelenlegi kormány hozzá nem értéséből adódó közeli tapasztalat fog stabilizálni. Kwaśniewski szerint egy ilyen új, oroszbarát kormány nem szükségképpen lesz Európa-ellenes, ehelyett arra alapozza majd retorikáját, hogy nem ígér a lakosságnak elérhetetlen álmokat, ehelyett a valóság talaján marad, és realisztikus elképzeléseket fog megvalósítani. Ez a realisztikus elképzelés pedig az államcsőd elkerülése, és a szomszédos nagyhatalommal, Oroszországgal ápolt kapcsolatok normalizálása.
Kwaśniewski szerint egy ilyen fordulat a következő évek során mindenféleképpen bekövetkezik, de igen nagy a valószínűsége annak, hogy a jelenlegi ukrán kormány nem éli túl a következő telet.


http://hidfo.ru/2015/05/az-usa-mar-soha-nem-lesz-olyan-eros-mint-volt/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése