Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója ma egy berlini konferencián kijelentette, az Európai Unió gáz nélkül maradhat, ha Brüsszel akadályokat állít a Török Áramlat építése és meghosszabbítása elé.
Miller kifejtette, hogy az Ukrajnán keresztüli gáztranzitot 2019-ben végleg leállítják, és a szerződést nem hosszabbítják meg. Mint azt korábban is mondta, az Európai Unió 2019-től csak Törökországon keresztül juthat majd orosz földgázhoz, addigra az ukrán tranzitútvonalat felszámolják. Ha addig megépül a Török Áramlat, az Európai Unió továbbra is vehet orosz földgázt az új útvonalon. Ha Brüsszel újabb akadályokat állít és az új gázvezetékek nem épülnek meg időben, az Európai Unió saját hibájából gáz nélkül fog maradni.
Alekszej Miller
Miller emellett kijelentette, hogy az Ukrajnán keresztüli kereskedelemre vonatkozó gázárkedvezmények szintén megszűnnek, mert ezek még a Szovjetunió széthullása idején Ukrajnának adott kedvezmények voltak, ma pedig más feltételek uralkodnak a globális energiapiacon. A Gazprom-vezető kifejtette, hogy a jövőben Ázsia felé tolódik el a gázkereskedelem központja, és az európai fogyasztók is az ázsiai piac által diktált árak szerint fognak fizetni az orosz földgázért, mert jelenleg semmi nem indokolja, hogy az Európai Unió kedvezményeket kapjon.
A Gazprom vezérigazgatója ezzel igen óvatosan fogalmazott. Az Európai Unió egyelőre Washington külpolitikáját követi, ami megragadt a régi hidegháborús retorikánál, és annál a törekvésnél, hogy saját határain belülre szorítsa vissza az általános ellenségképnek felmutatott Oroszországot. Merő naivitás lenne feltételezni, hogy ellenséges politika és háborús uszítás feltételei mellett a Gazprom gázárkedvezményt fog adni az európaiaknak. Ha a fogyasztók olcsó gázt akarnak, kénytelenek lesznek leváltani azokat az európai kormányokat, melyek kérdés nélkül kiszolgálják az amerikai háborús készülődést.

https://hidfo2015.wordpress.com/