2015. március 20., péntek

Szíria - harc a legnagyobb olajmezőért

Hat nappal ezelőtt a szíriai hadsereg offenzívát indított az ország belső területein található, még terroristák kezén fekvő legnagyobb olajlelőhelyért. A Homsz városától keletre fekvő területet, amelyen összesen 106 olajkút található, Libanonból folyamatosan átszivárgó terroristák tartották ellenőrzésük alatt. A Szíriát és Libanont elválasztó határvonalat - a Kalamon hegység mentén - a tavalyi évben tisztította meg a szír hadsereg. Egyedül Libanon északi részén maradt még egy határvonal, amely megtisztítása csak akkor válik lehetségessé, ha az onnan átszivárgó csoportok utolsó szíriai bázisait felszámolták. Ezt a folyamatot kezdte meg a hadsereg, mikor Homsztól keletre elkezdte felszámolni az utolsó nagyobb bázisukat ebben a régióban.
Hídfő.net.ru | Syria oil
A hadsereg hat nappal ezelőtt indított offenzívát a terület megtisztítására. A szíriai kormányhonlapon megtalálható annak az eddig ötven agyonlőtt terroristának a neve, akiknek holtestét idáig sikerült azonosítani a harcok közben. Az összecsapások a mai napig folynak, és jelentős területeket sikerült már eddig felszabadítani. Ha visszanyomják ezen a vonalon is Libanonba a terroristákat, és lezárják a határt, végre ez a körzet is békében élhet talán.
Homsz városában tegnap 200 volt lázadó, de eredetileg szír állampolgár kapta meg az új igazolványát, és tették le az új állampolgári fogadalmat a jelenlegi fennálló rendre. Ezek után munkát kapnak és fizetést, amelyből eltarthatják a családjaikat. Sokan a szírek közül azért álltak be harcolni, mert a terroristák által elfoglalt területeken leállt a gazdaság, a családok éheztek, és nem volt más bevételi lehetőség, mint beállni a terroristák közé, akik napi 100 de sokszor több száz dollárt ígértek, és busás hasznot abban az esetben, ha győznek. A beígért pénzből természetesen sok esetben egy fillért sem kaptak meg. Azok a lázadó bandák, akik nem külföldi zsoldban álltak (vagy állnak) abból fizették az embereiket, hogy elfoglalt területeket kifosztottak, gyárakat szereltek le, gépeket vittek külföldre, embereket raboltak el a szerveikért, fiatal lányokat és nőket adtak el prostituáltnak (vagy rosszabbra), történelmi műemlékeket tettek tönkre és adtak el külföldi gyűjtőknek. Akik voltak olyan szerencsések, hogy letehették a fegyvert, most új életet kezdhetnek.
A nyugatról pénzelt terroristák egy új frontvonalat akartak kialakítani Szíria déli részén Kunaitra felől. Komolyabb csapatösszevonást hajtottak végre, de a hadsereg még időben lecsapott rájuk. Kilőttek több páncélozott járművet, nehéz géppuskákkal felszerelt terepjárót. Nagyon sok halott és sebesült maradt a gyülekezési helyen, néhányuknak sikerült csak elmenekülni. A határvonalat biztosította a hadsereg.
Az ország belső területein, több ponton még mindig folynak harcok, ahol még védekező terrorista állásokat kell felszámolni. A már felszabadított területeken a hadsereg hatalmas erőkkel akna- és bombamentesíti a vidéket. Északon a törökök felől, délen pedig Jordániából özönlenek tovább a frissen belépett kannibáljelöltek, változatlan intenzitással. Szaúd-Arábia és Törökország a mai napig kiemelten támogatja a terrorbandákat. Pillanatnyilag a hadsereg nagyjából még mindig az Eufrátesz vonalán állt meg az ISIS elleni háborúval, bár több vonalon már áttörtek az Eufrátesz keleti partjára, de nagyobb hangsúlyt kap a belső területek megtisztítása és biztosítása.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/20/sziria-harc-legnagyobb-olajmezoert

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése