Nem is olyan rég derült ki és keltett nagy visszhangot, hogy a Szegedi Gyermekklinikán vészmegoldásként fertőtlenített bevásárlókocsikban szállítják és tolják a műtőbe a gyermekkorú betegeket. Most az Index írt terjedelmes cikket egy hasonlóan meghökkentő jelenségről, amely a magyar kórházakat érinti.
Az oldal forrása szerint van olyan neves egészségügyi intézmény, ahol barkácsoláshoz használatos fúrót használnak a speciális orvosi szerszám helyett (egy orvos szerint a fúrót már a nyolcvanas években is alkalmazták). A pénzhiány miatt néhány kórház mezőgazdasági boltokban vásárolt műanyagcsöveket alkalmaz a katéterezéshez, horgász damilt a bőr összevarrásához és vannak olyan esetek, amikor a franciakulcs is előkerül. Az eszközöket természetesen az előírásoknak megfelelően fertőtlenítik használat előtt.
Ennek ellenére az orvosok szerint még így is veszélyes ezen megoldások alkalmazása, mivel a nem gyógyászati célra kifejlesztett eszközökről nem lehet tudni, hogy reagálnak többek közt a gyakori fertőtlenítésre. Ezek a módszerek a kórházak részéről csupán kényszermegoldások annak érdekében, hogy el tudják látni az arra rászorulókat és, hogy egyáltalán működni tudjanak. Több egészségügyi intézménynek például a kézmosó flakonokba sem futja fertőtlenítőre, ezért százforintos boltokban kell megvenniük a folyékony szappant.
Az Indexnek egy orvos azt is elmondta, a kórházakban már jó ideje úgy érzik:
“szinte buzdítják a népet, hogy legyen kreatív”
Ezt tükrözi többek közt az is, hogy Kovácsy Zsombor ügyvéd, egészségügyi szakjogász szerint az orvostanhallgatóknak már tanulmányaik korai szakaszában megtanítják, hogyan kell bicskával és golyóstollal végrehajtani a gégemetszést. Annak ellenére, hogy nehéz pénzügyi helyzetben kifejezetten szükséges az efféle “kreativitás”, kockázatosak is lehetnek a hasonló kreatív kényszermegoldások. Ha megtörténik a baj, komoly polgári jogi, sőt büntetőjogi következményei lehetnek. Az ügyvéd szerint ez az állapot addig tartható, amíg az első komolyabb probléma fel nem üti a fejét.

Propeller