Ha valóra válik az Emberi Erőforrások Miniszté­riumának (Emmi) tanulmányában olvasható előrejelzés, 2025-re nem lesz annyi háziorvos az országban, hogy a lakosságot megfelelően ellássa: 4,65 millió embernek nem lesz megfelelő alapellátása. A Blikk cikke szerint a munkaanyag azzal számol, hogy egy évtized alatt négyezerrel kevesebb háziorvos lesz, mint amennyi most van (6500 praxis).
Dr. Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke azt nyilatkozta a lapnak, hogy a szakemberhiány már most veszélyezteti a betegbiztonságot, amit az elvándorás csak fokozni fog.
Már most 230 praxis tartósan betöltetlen, így 300 ezer embernek nincs megfelelő alapellátása. Ha a tendencia nem változik, ez 2025-ra a tizenötszörösére nőhet.
A helyzet az egészségügy többi területén is elég kétségbeejtő. Míg itthon csak 240 orvos jut 100 ezer lakosra, Csehországban 367, Ausztriában pedig 480. A szakmában dolgozók szerint az egészségügyet jelenleg csak az menti meg az összeomlástól, hogy a megmaradt orvosok és nővérek kétszer, háromszor annyit dolgoznak, mint ideális lenne.
Nem csoda, hogy menekülnek az orvosok: 2004-ben még csak 504-en kerestek külföldön állást, 2013-ban már 1950-en. Az egészségügyi dolgozók látják leginkább a rendszer gyenge pontjait. Az orvosok 42 százaléka szerint a legutóbbi kezeléskor a betegek egyáltalán vagy nem voltak biztonságban a rossz munkakörülmények miatt.
(index)