Elavult és pontatlan helyzetértékeléséről híres amerikai filozófus népszerűsítésével próbálnák közös ideológiai alapra hozni a magyarországi liberális baloldalt - Mivel hazánkban nincsenek olyan liberális-baloldali gondolkodók, melyek a filozófus megnevezést kiérdemelnék, egy amerikai ideológus, Francis Fukuyama válaszolgatott az ATV csütörtök esti műsorában, aki megrendelésre az Orbán-kormányról is véleményt mondott. Fukuyama szerint az Orbán-kormány nacionalista politikát folytat és Orbán totalitárius vezető, akinek a nemzetközi környezet miatt mindez csak rövid távon jelenthet sikert, mert végül győz a liberalizmus. Az amerikai ideológus az Orbán-kormánnyal egy kategóriában emlegette Oroszországot és Kínát, ami arról árulkodik, hogy az utóbbi években igencsak kiesett a praxisból, vagy megrendelésre nyilatkozott, és maga sem gondolja komolyan saját kijelentéseit.
Hídfő.net.ru | Francis Fukuyama
Fukuyama a nyugati világban a Szovjetunió összeomlását követően vált híressé "A történelem vége és az utolsó ember" c. könyvével, azt megelőzően egy esszével váltott ki nagyobb sajtóvisszhangot, amiben a kommunista rezsimek összeomlásából azt a következtetést vonta le, hogy a liberalizmus globális győzelmet aratott, nincs többé alternatíva, az emberiség egyetlen nagy liberális demokráciában fog egyesülni. Két évtized után, miután a liberalizmus nyilvánvalóan továbbra sem aratott globális győzelmet, Fukuyama Alexander Dugin orosz filozófussal folytatott vitájában elismerte, hogy helyzetértékelése elhamarkodott és pontatlan volt. Fukuyama az utóbbi években szakított korábbi irányultságával, későbbi munkáiban már a lokalizációt népszerűsítette, és kifejtette, hogy a globalizáció újabb hullámát a liberalizmus helyi szintű stabilizálásával kell előkészíteni.
Fukuyama a nemzetközi tanulmányok egy elavult irányzatát képviseli, mely szerint valamennyi civilizáció a nyugati értékrendet és politikai rendszert fogja lemásolni, mert ez valamiféle történelmi szükségszerűség. Az amerikai ideológus legnagyobb tévedése abban volt, hogy feltételezte; a nem-nyugati társadalmak a demokrácia és modernizáció átvételével ténylegesen hasonulnak a nyugati társadalomhoz. Későbbi kutatások azonban egyértelműen megállapították, hogy a nem-nyugati társadalmak ugyan átveszik a nyugati technológiákat és a nyugati politikai rendszer látszatát, mindez csak külső kényszer hatására és felszínesen történik, a liberalizmus nem tud gyökeret ereszteni a nem-nyugati társadalmakban. Más civilizációk - pl. kínai, indiai, eurázsiai - nem hasonulnak a nyugati értékrendhez; a nyugati ideológia csak a felső társadalmi rétegben (elit) tud meggyökerezni, a társadalom abszolút többsége azonban a nyugati technológia és politikai rendszer átvétele esetén is a korábbi tradicionális társadalom helyi hagyományai mentén, évezredek alatt kiforrott attitűdöket őrzi meg.
Mivel a nem-nyugati társadalmak esetében csak az elit és csak külsőségeiben hasonul a nyugati rendszerhez, hosszú távon ez nem a liberalizmus globális győzelmét jelenti - épp ellenkezőleg: a nem-nyugati társadalmak a nyugati technológiát felhasználva saját erejüket a Nyugatéval szintre hozzák, míg végül a nyugati civilizációt felülmúló demográfiai potenciáljuknak köszönhetően előáll egy olyan helyzet, hogy a nyugati elit többé nem tudja akaratát rákényszeríteni a nem-nyugati társadalmakra. Mindez nem egy globális méretű liberális társadalmi rendhez, hanem egy a civilizációk erőegyensúlyán alapuló multipoláris világrend kialakulásához vezet, amiben a Nyugat csak egy a sok közül.
Nagy gondolkodók is tévedhetnek, ezzel nincs is semmi probléma. A Fukuyama által mondottakat azonban nem lehet komolyan venni, mivel olyan kijelentéseket tett, melyeket a nemzetközi diskurzusban korábban már helyesbített, vagyis beismerte saját tévedését. Ha újra saját téves kijelentéséhez ragaszkodik, az csak egy dolgot jelenthet: valakinek szívességet tett, vagy valamit kapott érte cserébe. Mindez azonban igen sokat elárul a hazai liberális baloldalról: nincsenek saját filozófusaik, nincsenek olyan gondolkodóik, akik egyedi és korszerű elgondolásokkal tudnának előállni. Éppen azért, mert a liberalizmus nem tud meggyökeresedni a nem-nyugati társadalmakban. Magyarország nem a nyugati civilizáció része, emiatt Magyarországon soha nem is lesznek liberális filozófusok. Ők rá az élő példa. Az a néhány, magát gondolkodnak nevező ember, aki a nyugati filozófusok elméleteit Magyarországon visszhangozza, szép lassan kiöregszik, és nincs utánpótlás - mert a liberalizmus a Nyugat része, és a Nyugat történelmi határait nem tudja tartósan átlépni - csak átmeneti jelleggel, és csak az elitre hatva, ami viszont épp az idegen szellemiség átvétele miatt különül el a helyi társadalomtól.


http://www.hidfo.net.ru/2015/03/22/import-filozofussal-formalna-velemenyt-liberalis-baloldal