Azokat a hitelszerződéseket érinti az elszámolás, amelyeket 2004. május 1-je és 2014. július 19-e között kötöttek, és nem szűntek meg 2009. július 27-e előtt. Az azóta megszűnt hitelekre átutalással, a még élő hitelekre tartozáscsökkentés formájában számolnak el a bankok. De mi van a korábban megszűnt hitelekkel? Minden remény elveszett?
A 2009. július 26. napján vagy azt megelőzően megszűnt szerződéseknél csak akkor kell a banknak elszámolnia az ügyféllel, ha a követelés az 5 éves elévülési szabály ellenére valamiért nem évült el. A hitelek elévülésére az általános polgári jogi szabályokat, azon belül az 5 éves elévülésre vonatkozókat kell alkalmazni. A régebben megszűnt hiteleknél tehát akkor lehet szó elszámolásról, ha időközben az elévülés valamiért megszakadt.

Az MNB egyik összesítése alapján az elévülést megszakította, ha például ezen időszak alatt
  • sor került a követelés teljesítésére vonatkozó írásbeli felszólításra, vagy
  • a követelést bírósági úton érvényesítették, vagy
  • azt megegyezéssel módosították - illetve egyezséget kötöttek -, vagy
  • a tartozást az adós elismerte, vagy
  • végrehajtási cselekményt foganatosítottak a követelés érvényesítése iránti végrehajtási eljárásban.
Az elévülés megszakadásától az elévülési idő újból kezdődik. Ha valamelyikről a fentiek közül tudomása van a banknak (vagy más pénzügyi intézménynek), akkor el kell számolnia az ügyféllel.

Az ügyfél is felléphet ezen esetekben követelésével, továbbá akkor is, ha például igazolja, hogy elszámolásra nem kötelezett követeléskezelőhöz került át a szerződése. Ezzel kapcsolatban a követeléskezelőnél érdemes érdeklődni.

A követeléskezelők normál esetben elszámolnak egyébként az adós felé a bank által még a szerződés felmondása előtt, tisztességtelenül érvényesített összegekről is. Ezt követően a banknak és a követeléskezelőnek egymás között is el kell számolnia.


A Portfolio február 1-je és május 31-e között naponta megjelenő friss cikkekben tájékoztatja a devizahiteleseket az elszámolásokkal, a forintosítással és a fair banki szabályokkal kapcsolatos tudnivalókról. A cikkek itt érhetők el, listájuk napról napra bővül.