Cegléd — Feladta a harcot Jávor Sarolta (†22), aki négy éven keresztül a törvények miatt nem kaphatta meg börtönben ülő szerelme veséjét.
Pedig még össze is házasodtak, hogy rokonként ne legyen akadálya a műtétnek – hiába! A lány iszonyú kínok között halt meg. Életét korábban egy pár szavas törvényváltoztatás megmenthette volna, azonban a család nem kapott segítséget. Saci édesanyja most úgy döntött, beperli mindazokat, akik miatt lánya nem kaphatta meg az életmentő vesét.
ves
– Nagyon nehezen ment el a lányom. Két napig üvöltött a fájdalomtól a kórházban. Könyörgése örökre belém égett: „Anyuci, anya, nagyon fáj, meghalok! Öljél meg!” Ezt sikoltozta – zokogta Ágnes, az anyuka, akinek egy hónapja mondták meg, hogy immár valóban menthetetlen a lánya.
– A hasi kanülje elfertőződött, ettől szívbillentyű-gyulladást kapott. Ő is tudta, hogy itt a vég, mert rendelkezett arról, mi legyen a hamvaival. Azt kérte, hogy vigyük haza, és takarjuk le azzal a takaróval, amit haláláig szorongatott. Amikor meghalt, a lányom arca szép volt, nyugodt. Előtte már napok óta nem tudtam puszit adni, mert az is pokoli fájdalmat okozott neki. Amikor elment, a karjaimba vettem, és csókolgattam. Mondtam: „Ugye, most már megtehetem, ugye, most már nem fáj, drága kislányom?” – csuklott el Ágnes hangja.
Amikor még volt remény, a család Saci férjének ügyvédjével, Fridman Róberttel sorra járta a hivatalokat.
– Megkerestük az Egészségügyi Minisztériumot, a büntetés-végrehajtást, Cegléd országgyűlési képviselőjét Földi Lászlót (Fidesz-KDNP), Sólyom László (72) akkori köztársasági elnököt 2010-ben, Áder János (55) köztársasági elnököt 2013-ban. Ígéreteket kaptunk, amelyekből nem lett semmi. Leírtuk a beadványokban, hogyan kellene megváltoztatni a törvényt, hogy Sarolta megkaphassa a vesét. Kértük, írják bele azt a pár szót, hogy „aki már a fogva tartás előtt túl van az etikai vizsgálaton” (mindössze ennyi változtatás kellett volna a törvény szövegén, hogy Saci párja annak ellenére, hogy börtönbe került, szervdonor lehessen), de ez négy évig nem történt meg. Pedig Sarolta férje a börtönben vesediétán volt, hogy bármikor alkalmas legyen donornak – magyarázta a jogi képviselő. Lapunknak az érintett hivatalok ugyancsak a hatályos, ám rossz törvényre hivatkoztak.
ves
Földi László, Cegléd országgyűlési képviselője négy éve ígérte, hogy felkarolja Saci ügyét, és felveti a törvénymódosítást.
– Nagyon sajnálom Jávor Saroltát, és osztozom a család fájdalmában. Nagyon sajnálom, hogy a vonatkozó jogszabályok nem engedték a börtönbüntetését töltő donornak a szervadományozást – írta lapunknak Földi.
Mint megírtuk, Saroltán csak a transzplantáció segített volna, börtönben ülő szerelme tökéletes donor volt. Hozzáment, hogy élhessen, de a férjet nem engedték ki műtétre.

(Blikk)
Bal-Rad komm: “…Földi László, Cegléd országgyűlési képviselője…Nagyon sajnálom Jávor Saroltát, és osztozom a család fájdalmában. Nagyon sajnálom…” – hát Földi úr más egyebet politikusi pályafutása alatt a karszéttárogatáson meg sajnálkozásokon kívül mást nemigen tett még. Cegléd polgármestereként sem. De talán most mégis másról van szó. Valami nagyon – nagyon hibádzik ORSZÁGUNKBAN az ügyek harmonizációja terén. Mintha nem a cél elérése lenne a lényeg, hanem CSAK A RAJTVONALHOZ való odaférés.