A kormány a tulajdonosi, valamint haszonbérleti problémákat orvosló törvényjavaslatot tárgyaló ülését követően tájékoztatást adott ki, miszerint rendeződhet a zártkertek, hobbikertek helyzete, de hogyan? Arról beszélnek, hogy az önkormányzatok 2015-től földadót vethetnek ki a földtulajdonosokra - ami nyílván rontaná a mezőgazdaság teljesítményét. Hát ez gyönyörű! A földadó kivetésének alapjául az adótörvényt módosító csomag szolgál. Ez többek között lehetővé teszi, hogy a profitérdekelt önkormányzatok újfajta helyi adót vethessenek ki a magánszemélyek eddig adóval nem terhelt tulajdonaira, köztük a termőföldre is.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy

a földtulajdonosokat terhelő adó bevezetése tovább rontaná a mezőgazdaság teljesítményét,
így például a vidék népességmegtartó képességét is.


Az illetékeseknek soron kívül kellene intézkedniük annak érdekében, hogy a termőföld kikerüljön a települési adó hatálya alól. de hogyan, Hiszen az állampárti kényszer és persze a pozicióba helyezett polgármesteri/településjegyzői bérenceik mocskos keze is benne van a karvajkodásban.
A visszajelzések alapján mintegy félszáz település tervezi a földadó kivetését. Az érintett önkormányzatok nem egységes elvek mentén állapítanák meg földadót, a legtöbb esetben hektáronként vagy aranykoronánként határoznák meg az adó mértékét.
A földadó több szempontból is aggályos. Az adót a földtulajdonosok előbb-utóbb továbbháríthatják a földhasználókra, így fennállhat az az eset, hogy a földhasználóknak közvetlenül az iparűzési-, közvetve pedig a földadót is meg kell fizetniük. További problémát jelent, hogy a földadó forrást von ki a mezőgazdaságból.

A mintegy 2 millió földtulajdonost érintő adónak negatív következményei lennének. A vidéki életnek, a vidék megtartó képességének, a felemelkedésnek számos helyen a föld az egyetlen záloga, a megélhetés alapja. Félő, hogy a legrászorultabb önkormányzatok, ahol nincs más vagyon, a föld megadóztatásához nyúlnának. Éppen ott, ahol a föld a megélhetést és a helyben maradást jelentő jövedelmet biztosítja. Illetve közvetve érinti az állat- és élelmiszertermesztés, azok feldoldozóiparának szegmenseit is. Magyarán drágulást hozhat az élelmiszerpiacon, nekünk, kisembereknek...


Hernád Völgye Hungarista Háztáji Közösség