2014. július 7., hétfő

Brüsszel nyomására kivezetnék a bankadót és a reklámadót

Felülvizsgálja a bankadót a kormány - Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arra hivatkozott, hogy "a devizahitelesek megmentése a bankok számára költséges művelet", ezért felülvizsgálják majd a bankadót. A hazai média azt is hozzátette, hogy biztosan nem fogják megszüntetni.
Ugyanakkor azt láthatjuk, hogy a bankadó kivezetése az Európai Unió nyomására történik. Az Európai Bizottság nemrég közleményt adott ki, melyben azzal fenyegetőzik, hogy 2015 tavaszán újraindítják Magyarország ellen a túlzottdeficit-eljárást, ha a kormány nem hozza meg az általuk diktált intézkedéseket. A Brüsszel által kikényszerített "pótlólagos költségvetési intézkedések" tartalmazzák a társasági adórendszer átalakítását úgy, hogy az az európai multinacionális vállalatok számára kedvezőbb legyen. Emellett követelik olyan ágazati különadók eltörlését, mint a bankadó és a reklámadó.
Brüsszel fenyegetésének éppen az a célja, hogy az ország ne tudja egyensúlyban tartani a költségvetést és így megindíthassák a túlzottdeficit-eljárást. A nyugati országok hónapok óta tisztában vannak azzal, hogy a túlzottdeficit-eljárás újra fog indulni. A nyugati befektetők jelentős lépéseket tettek a kormány anyagi mozgásterének korlátozására, május közepén a magyar állam elsődleges hitelezőjének számító Templeton visszavásároltatta a birtokában lévő államkötvények nagy részét. Az amerikai befektetőket leszámítva is jelentős tőkekivonás zajlott le, a befektetők feltételezik, hogy a közeljövőben magyar államcsőd várható.
az Európai Bizottság fenyegetései csak erre látszanak ráerősíteni. Azért akarják egyes adók megsemmisítését elérni, hogy az állam így kevesebb bevételhez jusson, és emiatt ne legyen tartható az általuk elvárt 3%-os hiánycél. Ha papíron ezt a célt nem tudja tejesíteni a kormány, Magyarország újabb uniós forrásoktól eshet el, és a kormány anyagi mozgástere jelentősen leszűkül. Az öngerjesztő folyamat végén pedig egy újabb IMF-hitel van, Brüsszel ezt akarja minden áron kikényszeríteni.
Idén januárban a Wall Street Journal publikált egy jelentést az egyre gyorsuló kelet-európai tőkekivonásról, ami Magyarországot különösen érzékenyen érinti. Azt követően került sor a Templeton tőkekivonására, ami a forint jelentős gyengülését vonta maga után. Utólag az is kiderült, hogy az IMF küldöttsége március óta újra Budapesten tartózkodott és a kormánnyal tárgyalásokat folytatott, melynek során jelentős megszorításokat írtak elő.

http://www.hidfo.net/2014/07/07/brusszel-nyomasara-kivezetnek-bankadot-es-reklamadot





A reklámadó visszavonását kéri az RTL

A brüsszeli erőfitogtatást követően megérkezett az RTL hivatalos kérelme is, - a reklámadó visszavonását kéri az RTL-csoport. A vállalat úgy számol, jövőre több mint négy és fél milliárd forintot kell majd befizetniük az államkasszába a reklámadó miatt. Vagyis 25 évben először ez a kormány első lépése, ami miatt a magyar hatóságokat tényezőnek kell kezelniük. Ez a nyilatkozatból is látható: a német RTL Group szerint az adó elkobzó jellegű, közleményüket pedig figyelmeztetésnek szánják minden Magyarországon működő külföldi vállalkozás számára.
Magyarországon a kereskedelmi médiának - a működési engedély megadását követően - mindeddig nem volt tényező semmilyen magyar hatóság, mivel az esetlegesen kiszabott bírságok is a vállalat bevételeihez mérten nevetséges összegek voltak. A hatóságok látszólagos fellépése a kereskedelmi média profitszerzését nem gátolta, vagyis semmilyen bírósági figyelmeztetés nem volt kényszerítő erejű, az a kereskedelmi médiát a törvények betartására nem kényszerítette.
Hídfő.net | RTL GroupKormányok jönnek-mennek, - az RTL marad?
Igaz, a reklámadó bevezetése annak tudható be, hogy a kereskedelmi médiák nyíltan a baloldali radikális atlantista ellenzék mellett foglaltak állást az országgyűlési választásokat megelőzően, miután a korábbi bejelentéseik ellenére nagyszámú politikai reklámot tettek közzé, mégis ez az első olyan lépés az elmúlt 25 évben, ami miatt a kereskedelmi média kénytelen számolni a magyar kormánnyal.

http://www.hidfo.net/2014/07/07/reklamado-visszavonasat-keri-az-rtl



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése