Moszkva, Berlin, London, 2024. május 8. szerda (MB)

A nyugati államok moszkvai nagykövetei nem vettek részt Vlagyimir Putyin elnöki beiktatási ünnepségén, a német kormány pedig megtiltotta a szovjet és az orosz zászló használatát a nácifasizmus felett aratott győzelem évfordulóján – jelentette a Magyar Békekör tudósítója szerdán.

A nagykövetek távolmaradása az elnöki beiktatási ünnepségtől megkérdőjelezi oroszországi tartózkodásuk célszerűségét – jelentette ki az orosz külügyi szóvivő.

Maria Zaharova kijelentette: „Érdemes megkérdezni azokat az országokat, azoknak az országoknak a népeit, amelyeknek a nagykövetei nem jöttek el, egyáltalán mit keresnek itt, ha figyelmen kívül hagyják alapvető kötelességüket, a hivatalos rendezvényeken való részvételt, a kapcsolatépítést, a kommunikációt? Mit tennének ezen országok új nagykövetei, amikor át kellene adniuk megbízólevelüket az elnöknek. Nem lesznek hajlandók eljönni a Kremlbe, vagy mi? Vagy valami új szertartást találnának ki? A diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezményt nem törölték el, és nem is vizsgálták felül. Szóval nem értem, mit akarnak elérni.”

Vlagyimir Putyint május 7-én ötödször iktatták be az elnöki tisztségbe. Az ünnepségre meghívták a világ minden országának Moszkvában akkreditált diplomáciai misszióvezetőjét, beleértve az Oroszországgal szemben barátságtalan államokét is.

A nácifasizmus felett aratott győzelem évfordulóján Nagy-Britannia kormánya kiutasította az Oroszországi Föderáció londoni katonai attaséját.

Mint ismeretes, Nagy-Britannia a II. világháborúban a Szovjetunió szövetségeseként vett részt a náci Németország ellen vívott háborúban.+++

Kiadta: Magyar Békekör