Az 1970-es és 80-as években az NHS-től kapott fertőzött vér és vérkészítmények következtében elhunyt áldozatok és hozzátartozóik néhány héten belül összegyűlnek a Westminsterben található Methodist Central Hallban.

A Sir Brian Langstaff által vezetett nyilvános vizsgálat hat évnyi tanúvallomásgyűjtés után május 20-án végre nyilvánosságra hozza jelentését.

Kétségtelen, hogy ami történt, az tragédia és botrány volt, sőt az ország történelmének egyik legrosszabbja. Ezrek haltak meg, köztük gyerekek, miután HIV-vel és hepatitisszel fertőződtek meg. Sokkal több életet tettek tönkre. Bocsánatkérésekből pedig nem volt hiány az elmúlt években. Ahogy az akkori miniszterelnök, David Cameron mondta az alsóházban 2015-ben: ” Mindegyiküknek szeretnék bocsánatot kérni a kormány nevében olyasmiért, aminek nem lett volna szabad megtörténnie.”

De a sok bocsánatkérés ellenére nem volt eléggé világos, hogy a kormány miért is kér bocsánatot – és hogy kinek kellene vállalnia a felelősséget.

A kampányolók szerint túl sokáig azt sugallták, hogy az egész csak egy szerencsétlen tragédia volt, amely a miniszterek, a köztisztviselők, a gyógyszeripar, az NHS és az egészségügyi minisztérium legjobb szándéka ellenére is rosszul sült el.

A Metodist Hallban összegyűlni szándékozók azt mondják, nem azt akarják hallani, hogy a botrányban érintettek “nagyon balszerencsések” voltak, ahogyan azt John Major volt miniszterelnök a vizsgálat előtt tett vallomásában mondta, vagy hogy néhány dolgot másképp is lehetett volna csinálni.

A kampányolók szerint azzal a reménnyel gyűlnek majd össze Westminsterben, hogy beismerik, hogy az egész ügy nem csak teljesen elkerülhető lett volna, hanem a vállalati kapzsiság, az állami hanyagság és az eltussolás kultúrájának eredménye.

A vizsgálat eredményei szerint mintegy 2900 ember halt meg annak következtében, hogy az 1970-es és 80-as években fertőzött vért vagy vérkészítményeket kaptak. Közülük 1170-en különböző mértékben szenvedtek hemofíliában, egy olyan örökletes betegségben, amelyben a vér nem alvad meg normálisan.

Ők a VIII-as faktor néven ismert véralvadásgátló készítményt kapták – de annak egy olcsó változatát. A vér nagy részét amerikai börtönökből importálták, és olyan nagy kockázatú donoroktól vették, mint a szexmunkások, kábítószerfüggők és alkoholisták, akiket lefizettek. Ez a döntés nem volt elkerülhetetlen. Voltak más lehetőségek is…

“The Guardian” cikke. A cikk tovább olvasása (Angolul): https://www.theguardian.com/uk-news/2024/apr/14/infected-blood-scandal-victims-families-hope-report-blame


További orvosi cikkek és tanulmányok: https://ujmok.hu/

https://orvosokatisztanlatasert.hu/a-70-es-80-as-evek-hatalmas-verfertozes-botranya-az-egyesult-kiralysagban/