Párizs, Moszkva, 2024. január 19. péntek (MB)

Ukrajnában harcoló hatvan francia zsoldost semmisített meg az orosz haderő Harkovban s körülbelül 20 francia nemzetiségű került kórházba 2024. január 16-án – jelentették a hírügynökségek az orosz védelmi minisztérium közlése alapján.

A történtek miatt az orosz külügyminisztériumba kérették Franciaország moszkvai nagykövetét, és felvilágosítást kértek tőle, hogyan történhetett meg, hogy francia állampolgárok zsoldosként harcoljanak, miközben francia törvény tiltja zsoldosok toborzását. Emlékeztették a nagykövetet, hogy a II. világháborúban Franciaország és a Szovjetunió együtt harcolt a nácik ellen, és megkérdezték tőle, mi okozza a pálfordulást, miért harcolnak francia zsoldosok az ukrán náci rezsim oldalán Oroszország ellen.

A Nemzetgyilkos Népirtó párizsi kormány cáfolta, hogy francia zsoldosok estek el Harkovban. Efféle hivatalos magatartást olyankor szoktak tanúsítani, amikor fény derül egy ország illegális katonai akciójára, és a hatalmi szervek megtagadják azokat, akik részt vettek benne – jelezték szakértők a történtekkel kapcsolatban.+++

Kiadta: Magyar Békekör