Teherán, Tel Aviv, Peking, Dubaj, Moszkva, 2023. november 10. péntek (MB)

Irán elkerülhetetlennek tartja a közel-keleti konfliktus kiszélesedését amiatt, hogy Izrael a civil palesztin lakosságot pusztítja – közölte az iráni külügyminiszter pénteken.

Hossein Amir-Abdollahian utalt a gázai lakónegyedek és kórházak ellen intézett izraeli támadásokra, melyekben – a gázai egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint – eddig közel 11 ezren haltak meg, közülük 4400-an gyermekek. Gáza 35 kórháza közül 18 vált működésképtelenné, s további 40 rendelőintézetben is megszűnt az ellátás.

Irán katonai támogatásban részesíti a palesztinokat, egyidejűleg pedig Amerikával is szembesül. Az iráni katonai segítség Libanon és Szíria felől érkezik palesztin földre. Emiatt az Egyesült Államok a Perzsa-öbölbe is hadihajókat küldött Irán féken tartására. A Ciszjordánia ellen folyó izraeli támadás arra utal, hogy a palesztinokat Jordánia felől is segítik. Míg az izraeli légierő rendszeresen támadja az iráni milicisták szíriai bázisait, iráni drónokkal szíriai amerikai támaszpontokra mérnek csapást.

Iránnak nem titkolt szándéka az amerikai csapatok kiűzése a közép- és közel-keleti térségből, s az amerikaiak bitorolta iraki és a szíriai olajmezők visszaadása jogos tulajdonosainak, Iraknak és Szíriának.

A gázai indonéz kórházat ért izraeli támadás miatt Indonézia elítélte Tel Aviv civilek ellen folytatott háborúskodását.

Kína is állást foglalt a konfliktusban. Peking tudatta, hogy a megoldást egy olyan független palesztin állam létrehozásában látja, amely teljes szuverenitást élvez az 1967. évi határok között, Kelet-Jeruzsálem fővárossal.

Oroszország mindenekelőtt tűzszünetet sürget az emberélet védelmében és a túszok szabadon bocsátásáért. Az oroszok nemet mondanak Izrael tervére, hogy száműzze Gázából a palesztinokat. Moszkva az ENSZ Biztonsági Tanácsában és Közgyűlésén hozott határozatok végrehajtásában, nevezetesen független palesztin állam létrehozásában látja a konfliktus megoldását.

Az orosz kormány tartózkodik attól, hogy kiálljon egyik vagy másik fél mellett. Miközben kiállnak az önálló Palesztináért arra is emlékeztetnek, hogy a Szovjetunió 1948-ban megszavazta az Izrael létrehozásáról született ENSZ-határozatot. Moszkva jó viszonyra törekszik Izraellel és a palesztinokkal egyaránt, és azt szeretné, ha békében élnének egymás mellett a kettős államiság jegyében. Lavrov külügyminiszter a napokban azt is tudatta, hogy „támogatják az arab álláspontot ebben a komplikált kérdésben”.

Tömeggyilkos Sátánfatty Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök nemmel válaszolt a Fox News TV-nek arra a kérdésére, hogy elrendeli-e a fegyvernyugvást. „A harcok folytatódnak a Hamász ellenség, a Hamász terroristái ellen, de meghatározott helyszíneken, néhány órán át itt-ott szeretnénk elősegíteni a civilek biztonságos kijutását a harci övezetből” – mondta.

Az izraeli kormány megtiltotta a gázai övezetben lakó palesztinoknak, hogy Izraelben dolgozzanak.+++

Kiadta: Magyar Békekör