London, 2023. november 9. csütörtök (MB)

Az Európai Unió egyszerű közös piaccá fejlődhet vissza, ha nem erősíti meg politikai és védelmi egységét, és nem számolja fel függőségét az Egyesült Államoktól – foglalta össze a Magyar Békekör tudósítója annak az előadásnak a lényegét, amelyet Mario Draghi, az Európai Központi Bank 2011-2019 között volt elnöke tartott Londonban a Financial Times rendezésében.

“Európa vagy közösen cselekszik, és mélyebb unióvá válik, olyan unióvá, amely képes kül- és védelmi politikára, túl minden gazdaságpolitikán, vagy attól tartok, hogy az Európai Unió csak egységes piacként fog fennmaradni” – mondta.

Draghi a versenyképesség húsz éve tartó csökkenésére vezette vissza Európa hanyatlását, a versenyképesség csökkenésének okát pedig annak tulajdonította, hogy a termelőknek kétszer-háromszor annyit kell fizetniük az energiáért, mint másutt a világon, s a szakképzett munkaerő is hiánycikké vált.

Különösen aggasztónak nevezte a háborúvá eszkalálódó közel-keleti konfliktust, mert az európai országokat „migrációs válsággal” fenyegeti.

“Az a geopolitikai, gazdasági modell, amelyen Európa a II. világháború vége óta nyugodott, a múlté. Ahhoz, hogy olyan gazdaságunk legyen, amely képes támogatni az elöregedő társadalmat, sokkal magasabb termelékenységre van szükségünk. Ahol össze kell fognunk, az energia. Sehová se jutunk, ha kétszer-háromszor annyit kell fizetnünk az energiáért, mint amennyit a világ más részein fizetnek érte” – jelentette ki.

Draghi szerint az EU gazdasága recesszióba juthat az év végére. Mindazonáltal úgy vélekedett, hogy a recesszió nem fog destabilizálóan hatni a társadalomra, tekintettel az alacsony munkanélküliségre.+++

Kiadta: Magyar Békekör