Moszkva, 2023. október 2. hétfő (MB)

Putyin orosz elnök rendeletben engedélyezte az ukránoknak, hogy vízum nélkül utazzanak Oroszországba. Moszkvának az a célja a rendelettel, hogy elősegítse azoknak az ukrán állampolgároknak a beutazását, akik Oroszországban kívánnak letelepedni – közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn.

“Az a helyzet, hogy sok ukrán állampolgár érkezik hazánkba, sokan szeretnének teljes mértékben beolvadni, az intézkedés segít azoknak, akik ide akarnak költözni” – mondta újságíróknak a Kreml szóvivője.

A rendelet értelmében az ukrán állampolgárok vízum nélkül léphetik át az orosz határt, ha rendelkeznek belföldi vagy külföldi ukrán útlevéllel, diplomata- vagy szolgálati útlevéllel, tengerész vagy repülőgép személyzeti tagjának személyi igazolványával. Ukrán személyi igazolvánnyal is beléphetnek Oroszországba (ez azt jelenti, hogy csak ebbe az országba indulhatnak). Ami a gyermekeket illeti, születési anyakönyvi kivonattal kell rendelkezniük, vagy olyan törvényes gyám mellett kell lenniük, akinek útlevelében szerepel a gyermekre vonatkozó információ. Az ukránok lejárt okmányokkal is beléphetnek Oroszországba. Az érvényes okmányokkal nem rendelkező ukrán állampolgárok kivételesen a szárazföldi határon át távozhatnak Oroszországból a szomszédos országokba, a belügyminisztérium területi szerve által kiállított, külföldi állampolgárságú személyazonosságukat igazoló okmány bemutatásával. Oroszország elhagyása lejárt okmányokkal is megengedett.

Az Orosz Föderáció és Ukrajna kormánya között 1997 óta volt érvényben megállapodás a két ország állampolgárainak vízummentességéről, de Kijev 2023. január 1-től felmondta.

Ez azt jelenti, hogy Oroszország egyoldalúan részesíti vízummentességben az ukránokat – hívták fel rá a figyelmet megfigyelők.+++

Kiadta: Magyar Békekör