Miután Ausztriában ismertté vált az első majomhimlős eset, Christoph Wenisch infektológus beszél a beteg egészségi állapotáról.

Vasárnap este egy 35 éves férfit mentőautóval szállítottak a Favoriten-i kórházba. A páciens tipikus tüneteket mutatott, amelyek majomhimlő gyanújára utalnak - közölték. A gyanú röviddel később beigazolódott: a mintában himlőt mutattak ki. "Minden valószínűség szerint majomhimlő lesz" - mondta a Bécsi Egészségügyi Szövetség (Wigev) szóvivője, Nina Brenner-Küng.

"A beteg jó hangulatban van"

A 35 éves férfi arcán gennyes pattanások vannak, és enyhe láza van. "A beteg jó hangulatban van, és haza akar menni. De azt mondtuk neki, hogy még nem mehet haza, mert még mindig megfigyelés alatt áll, és el kell különíteni" - magyarázta Christoph Wenisch, a Favoriten klinika kezelőorvosa az Ö3-nak adott interjújában. A kontaktjait most oltják be himlő ellen. Ezt nevezik "izolációs vakcinázásnak" - mondja Wenisch. Ezt a hatóságok elrendelhetik.

 

 

 

A WHO szerint világszerte mintegy 100 megerősített fertőzésről és 30 gyanús esetről van szó. Németországban időközben a vírusos megbetegedés három esete vált ismertté, egy Münchenben és két Berlinben.

Mint Monika Redlberger-Fritz virológus az Ö1-Morgenjournalban hangsúlyozta, jelenleg nincs okunk túlságosan aggódni. A betegség "nem olyan könnyen" terjed emberről emberre, de még a szakértőt is meglepte a himlős esetek halmozódása.

 

 

"Nem egy új világjárvány"

A virológus szerint a betegség két fázisban zajlik. Az első fázis "nagyon jellegtelen", és az érintetteknél lázzal, hátfájással és a nyirokcsomók duzzanatával jelentkezik, amely körülbelül két napig tart - mondta a szakértő. Ezután a kiütés dudorokkal kezdődik, amelyek aztán hólyagocskákká és gennyes pattanásokká alakulnak. Kicsit később ezek is megrogytak. Mindez legfeljebb négy hétig tart, "a betegség teljes lefolyása alatt fertőzőképes vagy" - mondja Redlberger-Fritz. A nedves himlőhöz képest nincsenek különböző fejlődési szakaszai a pustuláknak; a majomhimlőben mindegyik ugyanúgy fejlődik.

Norbert Nowotny virológus is nyugodtan látja a helyzetet:

"A majomhimlő nem fog új világjárványhoz vezetni. Továbbra is óvatosnak kell lennünk, és minden egyes esetet óvatosan kell kezelnünk, el kell különítenünk és a lehető legjobban fel kell kutatnunk a kapcsolatokat" - mondja a szakértő.

A betegség általában enyhe lefolyású, lázzal, fejfájással, izomfájdalommal és bőrkiütéssel jár.

https://www.pokolafoldon.hu/pandemia/majomhimlovel-a-korhazban