2020. szeptember 9., szerda

Koronavírus: a Bizottság előre lefoglalja a BioNTech-Pfizer oltóanyag készletét

 Az Európai Unió Bizottsága a mai napon (szerdán) lezárta a BioNTech-Pfizer céggel folytatott előzetes megbeszéléseket, mely során egy lehetséges COVID-19 elleni oltóanyag megvásárlásáról tárgyaltak az érintett felek.

A BioNTech-Pfizer a hatodik olyan vállalkozás, mellyel a Bizottság egészen a tárgyalások befejezéséig folytatta a megbeszéléseket. Ezt megelőzően ugyanezt tette július 31-én a Sanofi-GSK-val, augusztus 13-án a Johnson&Johnson-nal, augusztus 18-án a CureVac-kal és augusztus 24-én a Moderna-val. Az első szerződés, melyet az AstraZeneca-val kötöttek augusztus 27-én lépett hatályba.

A közlemény dátuma: 2020.09.09.


A BioNtech-Pfizer-rel tervezett szerződés alapján minden EU tagállam megvásárolhatja az oltóanyagot, az alacsony vagy közepes jövedelemmel rendelkező tagországok részére adományozható lenne vagy más európai országoknak tovább lehetne adni. A Bizottság az összes EU tagállam nevében 200 millió ampulla, mint szerződéses mennyiség valamint opcionálisan további 100 millió ampulla felett fog rendelkezni, melyek akkor kerülnek leszállításra, ha egy oltóanyag biztonságosnak és hatásosnak bizonyul a COVID-19 ellen.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így fogalmazott: " Örömmel közölhetem Önökkel, hogy lezártuk a BioNTech-Pfizer céggel 200 millió ampulla koronavírus oltóanyag megvásárlásáról folytatott tárgyalásokat. A BioNTech-Pfizer a hatodik olyan gyógyszeripari cég, akivel a tárgyalásokat rekordidő alatt befejeztük ill. egy potenciális oltóanyagról szóló megegyezést aláírtunk. Soha nem volt még jobb lehetőségünk arra, hogy akár itt Európában, akár a világ többi részén egy biztonságos és hatékony oltóanyagot fejleszthessünk ki és vethessünk be. Csak úgy győzhetjük le a koronavírust, ha mindenütt teljesen megsemmisítjük."

Az EU Egészségügyi biztosa, Stella Kyriakides hozzáfűzte: " A BioNTech-Pfizer céggel folytatott tárgyalások mai napon történő befejezése egy újabb fontos lépés azon az úton, hogy a lehetséges oltóanyagok alapos és sokrétű portfólióját építsük fel. Az EU oltási stratégiájának ez volt a célja és ezen fogunk dolgozni továbbra is. Optimisták vagyunk a tekintetben, hogy létezik majd a lehetséges oltóanyagok között egy, amelyik biztonságos és hatásos lesz a COVID-19 ellen és amelyikkel legyőzhetjük ezt a járványt."

A BioNTech egy német cég, amelyik az egyesült államokbeli Pfizer-rel közösen egy olyan új típusú oltóanyag kifejlesztésén dolgozik, mely hírvivő-ribonukleinsav (mRNA/mRNS) alapú. Az mRNA (magyar rövidítés mRNS a fordító) alapvető fontosságú a humánbiológiában, mivel olyan információkat terjeszt a szervezeten belül, melyeket a test sejtjei olyan fehérjék előállítására használnak, melyek által megelőzhető vagy leküzdhető a megbetegedés.

A ma lezárt egyeztető tárgyalások pénzügyi garanciát jelentenek, amely abból az azonnali segélyalapból kerül finanszírozásra, mely a különböző gyártók által előállított különböző profilu lehetséges oltóanyagok beszerzését tűzte ki célul.

Háttér

A BioNTech-Pfizer-rel folytatott egyeztető tárgyalások mai napon történő lezárása fontos lépés egy átvételi garancia aláírásához és ezzel az EU Bizottság által június 17-én elfogadott Európai Oltási Stratégia megvalósításához. A hosszútávú terv célja, hogy minden európai polgár számára 12-18 hónapon belül magas minőségű, biztonságos, hatásos és megfizethető oltóanyagot biztosítson. E célból a Bizottság a tagállamokkal együttműködve az oltóanyaggyártókkal átvételi garanciában állapodik meg, amely biztosítja a tagállamoknak a jogot, hogy meghatározott mennyiségű oltóanyagot meghatározott áron szerezhessenek be, amint rendelkezésre áll az oltóanyag.

Az Európai Bizottság elkötelezett amellett, hogy mindenki, akinek vakcinára van szüksége, az meg is kapja - bárhol a világon, és ne csak az otthonában. Senki sem lesz biztonságban, amíg mindenki nincs biztonságban. Ezért a Bizottság 2020. május 4. óta csaknem 16 milliárd eurót mozgósított a globális koronavírus-válságra adott válaszként, a koronavírus elleni vizsgálatokhoz, kezelésekhez és oltásokhoz való általános hozzáférés és a globális helyreállítás érdekében tett globális fellépés részeként.

https://ec.europa.eu/germany/news/20200909-coronavirus-kommission-reserviert-impfstoff-dosen-von-biontech-pfizer_de

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése