MSZF: 59-en fagytak halálra a szeptemberi hideg napok óta

Magyarországon ötvenkilencen fagytak halálra szeptember hideg napjai és január 2. között – tájékoztatott a Magyar Szociális Fórum vasárnap.
Az emberjogi társadalmi szervezet szerint a hajléktalantörvény október 15-i életbe lépése óta 52-en hűltek ki végzetesen. A fagyhalál áldozatainak többsége fűtetlen otthonában halt meg, vagy kórházba szállítása közben, illetve beszállítása után, mert már nem tudtak rajta segíteni.
A Központi Statisztikai Hivatal 2018. decemberben közzétette a 2017. évre vonatkozó adatait arról, hogy hányan haltak meg a „túlságosan nagy hideg hatása” miatt. Eszerint 278-an vesztették életüket. A KSH adataiból megállapítható, hogy 2015-2017 között 684-en fagytak meg az országban. A Magyar Szociális Fórum adatai kis mértékben eltérnek a KSH adataitól. Az MSZF valamivel kevesebb fagyhalál esetről tud, mint ahányat a KSH jelzett.
Közel állnak egymáshoz a KSH és az MSZF adatai a rendszerváltás óta bekövetkezett életvesztésről: 1990 óta nyolcezer-nyolcezer ötszáz ember vesztette életét fagyhalál következtében.
Kiadta: MSZF SZK
www.mszfszk.hu