2018. április 6-án Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az USA Stratégiai Parancsnokságnál tett látogatása során arról beszélt, hogy az atomfegyverek elterjedése fenyegeti az Egyesült Államok biztonságát, és ma a szövetséges erők számára minden korábbinál fontosabb tényező a nukleáris fegyverkezés.
A NATO sajtószolgálata által kiadott közleményben az áll:
“Stoltenberg hangsúlyozta; a STRATCOM által ellenőrzött amerikai atomfegyverek a legfőbb garanciája a megbízható elrettentésnek és a szövetségesek biztonságának.”
A főtitkár emellett azt mondta, hogy amikor 1980-ban első alkalommal a parancsnokság épületében járt, sokan azt gondolták, a hidegháború után a NATO kevésbé fontossá válik – az atomfegyverek elterjedésével azonban egyértelművé vált, hogy az atomfegyver-arzenál birtoklása ma legalább annyira meghatározó erő, mint a hidegháború idején.


Stoltenberg csütörtökön kezdte észak-amerikai körútját. A STRATCOM nebraskai létesítményének meglátogatásán felül a Texasban működő Sheppard Air Force Base működését is megtekintette, ahol a NATO és Európa közös pilótaképzése zajlik. A NATO-főtitkár kétnapos látogatása során emellett a kanadai védelmi miniszterrel közösen ellátogatott a NORAD és NORTHCOM parancsnokságaiba.


http://www.hidfo.ru/2018/04/stoltenberg-az-atomfegyverrel-elrettentes-aktualisabb-mint-valaha/