Az Egyesült Államok alternatív kormányt akar létrehozni Szíria területén, minden olyan korábbi ígérete ellenére, miszerint tiszteletben tartja az ország területi egységét – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.
Az ENSZ new york-i központjában tartott sajtótájékoztató során az orosz külügyminiszter egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta; a törökök és kurdok közt Észak-Szíriában kirobbant háború az Egyesült Államok stratégiájának részét képezi. Az USA több illegális katonai létesítményt működtet a térségben, és megkezdte egy úgynevezett “határvédelmi erő” kiképzését.
“Az Egyesült Államok alternatív kormányt és hivatali struktúrákat kezdett felépíteni Szíria területének nagy részén. Természetesen ez teljes mértékben ellentétes saját, korábban vállalt kötelezettségeikkel – amit az ENSZ Biztonsági Tanácsában is hangoztattak -, miszerint tiszteletben tartják Szíria területi egységét” – mondta.
Az orosz külügyminiszter kijelentése szerint a Szíria kapcsán kialakult ellentmondásos helyzet kiváló példája a modern amerikai diplomáciának; amit a nemzetközi színtéren kommunikálnak, az élesen szembenáll azzal, hogy a gyakorlatban állandó katonai jelenlétet próbálnak kiépíteni Szíria területén.
“Rex Tillerson számos alkalommal kijelentette; szíriai jelenlétüknek elsődleges célja, hogy vereséget mérjenek az Iszlám Államra. Mára ennél hosszabb távú terveik vannak” – mondta, hozzátéve, hogy Oroszország megoldást fog találni erre a problémára, és nem fogja megengedni Szíria területi egységének megbontását.
Az Amerikai Egyesült Államok jelenleg mintegy 2000 katonát állomásoztat Szíriában, a szíriai kormány engedélye nélkül. Damaszkusz számos alkalommal felszólította az amerikai kormányt fegyveres erőinek kivonására, de ez mind a mai napig nem történt meg.

http://www.hidfo.ru/2018/01/az-usa-alternativ-kormanyt-akar-letrehozni-sziriaban/

Az amerikai fegyveresek megszálló erőként vannak jelen Szíriában

Egy szíriai katonai vezető a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva beszélt az amerikai koalíció szíriai tevékenységéről. Elmondta; az amerikai fegyveresek megszálló erőként vannak jelen az országban, a beavatkozásukat senki nem kérte, a választott kormány továbbra sem engedélyezi.
Az amerikai fegyveres erők jelenléte Szíriában illegális, és az ország szuverenitása elleni agresszió – mondta Heitham Hassun dandártábornok a Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva. A szíriai tiszt egyértelműen megszálló erőként beszélt az amerikai fegyveresek jelenlétéről, és elmondta; a kormány arra készül, hogy további lépéseket tegyen a kéretlen amerikai katonai jelenlét ellen.
“Az amerikai jelenlét Szíriában – megszállás. A kormány és a hadsereg további intézkedéseket fog hozni ennek megakadályozására” – mondta.


A szíriai külügyminisztérium korábban hivatalosan is kifejezte tiltakozását az ellen, hogy az Egyesült Államok egy úgynevezett határvédelmi ügynökséget akar felállítani Szíriában. A közleményben az állt, hogy ezek a tervek egy újabb, Szíria területi egységének megbontására tett kísérlet, és az ország szuverenitása elleni agresszió, emellett a nemzetközi jog sértése.
Korábban Thomas Veale ezredes nyilvánosan beszélt arról, hogy az amerikai vezetésű koalíció kiképezte a kurd többségű Szíriai Demokratikus Erők nevű szervezetet, hogy létrehozzon egy 30000 fős határvédelmi erőt.
A szíriai tábornok az orosz lapnak nyilatkozva emlékeztetett; Szíriának mint független országnak joga van döntést hozni saját belügyeivel kapcsolatban, a konfliktus rendezéséről nem egy idegen hatalom fog dönteni, és az amerikaiaknak semmi keresnivalója nincs Szíriában.

http://www.hidfo.ru/2018/01/az-amerikai-fegyveresek-megszallo-erokent-vannak-jelen-sziriaban/