Recep Tayyip Erdogan török államfő azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy támogatja az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet, és szembefordult szövetségeseivel a szíriai háborúban.
A török államfő szerint Washington áll az Iszlám Állam nevű terrorszervezet mögött, emellett az amerikaiak nem tartották be korábbi ígéreteiket, miszerint visszavonják a kurd fegyveres csoportokat a terroristák uralma alól felszabadított területeken.
“Ők [az Egyesült Államok] azt mondták, harcolnak a Daesh ellen, de ehelyett mit tettek? Dollárban fizetik a terroristákat. Nem akarunk szövetségre lépni velük Afrinban. Az Egyesült Államok ismétlődő jelleggel megszegte a velünk kötött megállapodásokat. Mandzsibban és Rakkában – amikor felajánlottuk, hogy dolgozzunk együtt, azt ígérték, ne aggódjunk, a szíriai Kurd Demokratikus Unió Párt egyetlen tagja sem marad a városban” – mondta, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok megszegte korábbi ígéreteit, és a kurdoknak adja át a felszabadított területeket.
Korábban a török elnök azt mondta, Ankara nem fogja megengedni, hogy az Egyesült Államok egy “terrorista pufferzónát” hozzon létre a török-szíriai határon, emiatt török katonai beavatkozás kezdődhet Afrin ellen.
A török elnök közleménye azt követően hangzott el, hogy Törökország és Oroszország egy közös cselekvési tervet fogadott el Afrin felszabadítása kapcsán, ami Erdogan elmondása szerint “új lehetőségeket nyit meg Törökország számára.”
Erdogan korábban számos alkalommal kijelentette, hogy az Egyesült Államok támogatja a terroristákat, miután Washington hivatalosan is elismerte, hogy együttműködik a Szíriai Demokratikus Erőkkel, ami főként a Törökországban terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárthoz köthető személyekből áll.

http://www.hidfo.ru/2017/11/erdogan-az-usa-tamogatja-a-terroristakat-sziriaban/