A kormány a választások utánra halasztja a CEU-kérdés rendezését; 2019. januárjáig nem írnak alá megállapodást az egyetem továbbműködéséről.
Orbán Vikor miniszterelnök indítványozta az oktatási törvény módosítását, amiről már akár kedden szavazhat is az Országgyűlés – derült ki az ATV beszámolójából. Az újabb módosítás szerint a Magyarországon működő nem-európai egyetemeknek további egy év állna rendelkezésre ahhoz, hogy teljesítsék a korábbi módosításban megszabott feltételeket. Ennek megfelelően a G. Soros által alapított Central European University további egy évet működhet Magyarországon a törvénymódosításban meghatározott feltételek teljesítése nélkül.
A beszámoló szerint “a törvényjavaslat mielőbbi elfogadásához fűződő kormányzati érdek” indokolja a hirtelen döntést.
Az országgyűlés április 4-én fogadta el a felsőoktatási törvény módosítását, ami előírja, hogy nem-európai felsőoktatási intézmény csak akkor működhet tovább Magyarországon, ha annak elvi támogatásáról a két érintett nemzetállam megállapodást köt.
Az áprilisi törvénymódosításnak köszönhetően a CEU további sorsa közvetlen az országgyűlési választások előtt dőlt volna el, mindenféleképpen ellenzéki pártok megerősödésének irányába befolyásolva a magyar közvéleményt. Amennyiben kampányidőszakban a kormány megállapodást köt a CEU továbbműködéséről, ez a Jobbik számára ad lehetőséget szélsőjobboldali szavazatok megszerzésére, azáltal, hogy hangsúlyozzák, a kormány nem gondolta komolyan a Soros-egyetem elleni fellépést. Amennyiben a választásokat megelőzően a CEU működési engedélyét visszavonják, ez vélhetően kiterjedt tömegdemonstrációkat von maga után, újra lendületet adva egyébként a megszűnés szélén álló balliberális pártoknak.
A határidő kitolására válaszként a CEU egy közleményt adott ki, mely szerint elfogadhatatlannak tartja az újabb módosítást, és arra kéri a kormányt, hogy mihamarabb írja alá a CEU továbbműködését lehetővé tévő megállapodást New York állammal.
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a történtek kapcsán azt mondta, a törvénymódosítást követően 2019 január előtt okafogyottá válik a továbbműködést garantáló megállapodás aláírása.


http://www.hidfo.ru/2017/10/nem-fog-megerosodni-az-ellenzek-a-soros-egyetem-bezarasan/