Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint Oroszország nélkül nem garantálható az Európai Unió biztonsága, és egy multipoláris világrendben már nem megengedhető, hogy az EU az Egyesült Államok iránymutatását kövesse.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság Strasbourgban, az Institute of Political Studies rendezvényén felszólalva fejtette ki nézeteit Oroszország európai biztonságpolitikában betöltött szerepével kapcsolatban. A politikus egyúttal a britek Európai Unióból kilépéséről is beszélt, ami szintén nagy hatást gyakorol az európai biztonsági struktúrára. Juncker szerint Oroszország jelentős szerepet tölt be az európai biztonságpolitikában, és ez a jövőben méginkább előtérbe kerülhet.
“A számos nézeteltérés ellenére el kell ismernünk az a tényt, hogy Európa biztonsági felépítménye alapjaiban hibás lenne Oroszország részvétele nélkül” – mondta.
Juncker az előadás során kifejezte támogatását egy “multipoláris nemzetközi közösség” iránt, mellyel szemben a nemzetközi viszonyok korábbi állapotát hozta fel ellenpéldaként; elmondása szerint az unilaterális rendszer egy “egyoldalúan kinyilvánított diktatúra, ahol mások egyetlen ország iránymutatását követik.”
Ugyanezen a napon a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov kijelentette; Oroszország abban érdekelt, hogy az Európai Unió egy “egységes, erős, kiszámítható és barátságos partner” legyen.
Juncker már korábban is beszélt arról, hogy Európának nem lehet saját biztonsági felépítménye Oroszország részvétele nélkül.
Az európai politikában mindinkább teret nyer az az elképzelés, miszerint az Európai Unió saját védelmi ipart kell megalapozzon, és Oroszországgal közösen kell gondoskodjon Európa biztonságáról. Ez a fejlemény szorosan összekapcsolódik azzal a ténnyel, hogy az EU katonai lehetőségeinek tekintélyes hányadát az Egyesült Királyság adta; a britek Európai Unióból való kilépésével az Európai Unió katonailag meggyengül, így az Oroszországhoz való katonai közeledés mindinkább reális alternatívának tűnik.

http://www.hidfo.ru/2017/10/juncker-oroszorszag-jelentos-szerepet-tolt-be-az-europai-biztonsagpolitikaban/