Törökország orosz rakétakomplexumokat vásárol, hogy katonailag elképzelhetővé váljon a NATO-ból való kilépés. Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerint aggódnak a török rakétavédelem NATO-tól való függetlenítése miatt.
Július 27-én egy török katonai szakértő, Turan Oguz az Anadolu hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette; amiatt vásárolják meg az Sz-400 rakétakomplexumot Oroszországtól, hogy amennyiben a török kormány a jövőben a NATO-ból való kilépés mellett döntene, ez “ne legyen katonailag lehetetlen vállalkozás”. Az amerikai védelmi minisztérium most aggodalmát fejezi azzal kapcsolatban, hogy Törökország a közös NATO-védelemtől függetlenül működtetné ezeket a rakétakomplexumokat. A The Hill magazin beszámolója szerint Jeff Davis, a minisztérium szóvivője azt mondta; igazából ez az egyetlen és fő aggodalmuk az Sz-400 megvásárlásával kapcsolatban.
“Egyetlen aggodalmunk az interoperabilitással kapcsolatos – de ez a törökök döntése” – mondta a szóvivő egy hétfői sajtótájékoztatón. Davis elmondása szerint az Sz-400 megvásárlásával az a legnagyobb probléma, hogy ez a rakétakomplexum nem felel meg a NATO-standardoknak, és nem integrálható a NATO közös rakétavédelmi rendszerébe.
Törökország védelmi minisztere azonban már hónapokkal ezelőtt egyértelművé tette; az újonnan vásárolt rakétakomplexumokat valóban nem fogják integrálni a NATO közös rakétavédelmi rendszerébe. Fikri Isik török védelmi miniszter egy márciusi nyilatkozatában azt is közölte; amiatt döntöttek az orosz rakétakomplexum megvásárlása mellett, mert a NATO-országok nem tudtak pénzügyileg megfelelő feltételek mellett ajánlatot tenni egy a NATO-standarddal kompatibilis rendszer értékesítésére.
Törökország azt követően döntött az Sz-400 rendszer megvásárlásáról, hogy hackertámadás érte a NATO Törökországban állomásozó Patriot rakétakomplexumait. A Local német napilap beszámolója szerint az ismeretlen hackerek átvették az irányítást a Patriot rakétakomplexumok felett, és ennek következtében számos nemkívánt rakétaindítás történt.
A Patriot rakétakomlexumok ismeretlen hackerek általi hatástalanítása a német lap szerint 2015 júliusában történt. 2015 augusztusában az USA és Németország egyaránt döntést hozott a Patriotok Törökországból kivonásáról. 2015 novemberében a Foregin Policy magazin már arról írt, hogy Törökország nem a NATO-tól, hanem Kínától vagy Oroszországtól fog rakétavédelmi rendszert venni.

http://www.hidfo.ru/2017/08/aggodik-az-usa-a-torokorszagi-nato-jelenlet-miatt/