Vera Jourová, az Európai Unió igazságügyi biztosa azzal fenyegetőzik, hogy megvonják a kohéziós támogatásokat Magyarországtól, ha nem veszünk részt az európai ügyészi hivatal működésében.
Az uniós vezető javaslata szerint azok a tagállamok, melyek nem vesznek részt a Demokratikus Koalíció által erőltetett Európai Ügyészség felállításában, 2021-től már nem kaphatnák meg a kohéziós forrásokat, ami 2014 és 2020 közt több mint 60 milliárd eurót jelent.
Az Európai Unió 20 tagállamának igazságügyi miniszterei ma megállapodtak abban, hogy létrehozzák az Európai Ügyészséget. Az újabb uniós hivatal célja, hogy Brüsszel szabályozni tudja, hogy csak az európai integráció tovább mélyítését támogató pártok juthassanak uniós forrásokhoz. Az újabb tagállami jogkörök elvételét „csalással szembeni fellépés”-ként próbálják eladni a választóknak.
Megküzdünk Brüsszellel
A mai találkozón Magyarország mellett Lengyelország, Hollandia, Málta, Svédország, Dánia, Írország és az Egyesült Királyság tiltakozott a kezdeményezés megvalósítása ellen. Előbbi 5 ország jelezte, hogy nem támogatja az Európai Ügyészség létrehozását, utóbbi 3 pedig nem fog részt venni a működésében, de nem fogja megakadályozni a több tagállam mélyebb integrációját.
Vera Jourová igazságügyi biztos egyértelművé tette; lehet nem részt venni a nemzetállamok felszámolásában, de akkor az uniós források sem lesznek elérhetőek egy idő után. Javaslata szerint 2021-től vonnák meg a kohéziós forrásokat azoktól a tagállamoktól, melyek nem akarnak részt venni az Európai Ügyészség működésében.
Ez azt jelenti, hogy a következő parlamenti ciklus végére Magyarországnak valamilyen – pl. orosz – forrásból pótolnia kell a kieső uniós pénzeket, ami elég jelentős összeg ahhoz, hogy a széles nyilvánosság megérezze a hiányát, ha hirtelen eltűnik.
Az Európai Ügyészség felállítására elsőként 2000-ben tettek javaslatot. Gyurcsány Ferenc radikális atlantista pártja már megalakulása óta támogatja ezt a kezdeményezést, ami újabb nemzetállami jogkörök elvonását jelenti, és egy újabb lépés az Európai Egyesült Államok létrehozása felé.
Az ehhez hasonló kezdeményezések miatt Magyarország előtt két alternatíva áll: egyik a nemzetállami jogkörök apránként átadása Brüsszelnek és végül a feloldódás – másik, hogy az ország még a következő parlamenti ciklus során teljes egészében alternatív forrásokkal kell kiváltsa az uniós pénzeket.

http://www.hidfo.ru/2017/06/az-europai-unio-magyarorszagra-kenyszeritene-gyurcsany-programjat/