Franciaországban a közlekedési rendőrség a szentpétervári terrortámadás hatására felhatalmazást kapott arra, hogy átkutassa az utasok csomagjait, ha ezt az adott helyzetben szükségesnek látják.
Az RTL hírügynökség szerint Michael Cadot párizsi rendőrparancsnok aláírta a rendeletet, amivel engedélyezi az utasok csomagjainak átvizsgálását. A rendkívüli intézkedés reggel 7 és este 10 közt bárhol bárkivel szemben engedélyezett, ha a rendőrök azt indokoltnak tartják.
Az intézkedés átmenetileg egy napra érvényes, meghosszabbításáról minden nap újabb döntést fognak hozni, ameddig fokozott terrorveszély van.
A beszámoló szerint az intézkedésre amiatt van szükség, mert az utasok biztonságérzetének teljes hiánya azt indokolttá tette. A sorozatos terrortámadások miatt rengeteg bejelentést kapnak gyanús csomagok vagy gyanús viselkedésű személyek kapcsán, de a rendőröknek mindeddig a veszélyesnek látszó helyzetekben sem volt felhatalmazása arra, hogy rögtönzött módon erőt alkalmazzanak és az utas akarata ellenére átvizsgálják a poggyászokat.
Hétfőn bombarobbanás történt Oroszországban egy szentpétervári metróalagútban. Az incidens során 14 ember életét veszítette, 49-en pedig megsérültek. A történtek után a város teljes metróhálózatát lezárták. Az ügyet vizsgáló nyomozati bizottság szerint öngyilkos merénylet történhetett, amely elkövetési mód többnyire muszlim fundamentalista csoportokhoz köthető.
Franciaország a közel-keleti terrorszervezetek első számú célpontja, mert Európában ott él a legnagyobb létszámú zsidó közösség, és a muszlim fundamentalisták által elkövetett merényletek gyakran antiszemita motivációra vezethetőek vissza.

http://www.hidfo.ru/2017/04/szuroprobaszeruen-atvizsgaljak-az-utasok-csomagjait-franciaorszagban/