Martin Koller cseh katonai szakértő szerint a szentpétervári merénylet bizonyítja, hogy a terroristák bárhol lecsaphatnak, ami még fontosabbá teszi a kelet-európai országok és Oroszország együttműködését a terrorelhárítás terén.
A szakértő a Szputnyik hírügynökség csehországi oldalának nyilatkozva azt mondta, a szentpétervári terrortámadás Európát is érinti, és a kelet-európai politikusoknak egyesíteni kell erőiket Oroszországgal a terrorizmus elleni harc terén.
„Akár szeretnék, akár nem, Oroszországot nem lehet kizárni az európai védelmi rendszerből. Az Oroszország elszigetelésére irányuló törekvések nem vezetnek sehová: nem vívták ki a békét Ukrajnában, de a terrortámadások számát sem csökkentették.”
Koller szerint a biztonsági fenyegetések fokozódása megköveteli, hogy a térségi országok félretegyék a kevésbé fontos problémákat, és kezdjenek szoros együttműködést a terrorellenes harc terén.
„Kizárólag az erőink egyesítésével lehetséges a béke fenntartása és az iszlám terrorizmus visszaszorítása a kontinensen. Európa fel kell ismerje, hogy területe nem ér véget valahol Ukrajnában, hanem tovább folytatódik az Urál vonalán, ezért a szentpétervári terrortámadás európai probléma.” – mondta.
Hétfőn bombarobbanás történt egy szentpétervári metróalagútban. Az incidens során 14 ember életét veszítette, 49-en pedig megsérültek. A történtek után a város teljes metróhálózatát lezárták. Az ügyet vizsgáló nyomozati bizottság szerint öngyilkos merénylet történhetett, amely elkövetési mód többnyire muszlim fundamentalista csoportokhoz köthető.

http://www.hidfo.ru/2017/04/szakerto-a-szentpetervari-terrortamadas-europai-problema/