Egy orosz törvényhozó arról számolt be a Szputnyik hírügynökségnek, hogy a szíriai kormány Oroszországtól kér olyan védelmi rendszereket, amivel el tudnák hárítani az amerikai rakétatámadásokat.
Szerdán Vlagyimir Jabarov, a Föderációs Tanács nemzetközi ügyekért felelős bizottságának alelnöke azt mondta, a szíriai kormány arra kényszerült, hogy Oroszországtól kérjen katonai segítséget az amerikai agresszióval szemben.
Úgy gondolom, Szíria hozzánk fog fordulni segítségért, vélhetően Buk és Tor rendszereket fognak kérni, hogy le tudják lőni az amerikai cirkálórakétákat. Szíriának minden joga megvan arra, hogy választ adjon a külföldi agresszióra, és megvédje az ország területét.” – mondta.
Jabalov ugyanakkor kijelentette, hogy a háború eszkalálódásának elkerülése végett Oroszország a Szíriában állomásozó Sz-400 rendszereket csak az országban működő orosz katonai infrastruktúra megvédésére fogja használni.
Hétfőn Fejszál Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettes nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy országa orosz segítséggel védekezne az amerikai katonai beavatkozás ellen. A külügyminiszter-helyettes a lapnak nyilatkozva azt mondta, Szíria megtalálja a módját annak, hogy megvédje magát az idegen agresszió ellen, amennyiben az amerikai hadsereg múlt heti katonai akciója megismétlődik. Elmondása szerint ehhez további orosz segítséget vennének igénybe, ám konkrétumokat nem említett ezzel kapcsolatban.

http://www.hidfo.ru/2017/04/sziria-orosz-segitseggel-lone-le-az-amerikai-cirkaloraketakat/