Németország legnagyobb olaj- és gázipai vállalatának vezérigazgatója egy interjú során kijelentette; nem járt sikerrel a lengyelek aknamunkája, és nemsokára megvalósul az Északi Áramlat 2 gázprojekt.
Mario Mehren, a Wintershall vezérigazgatója a Handelsblatt német lapnak nyilatkozva kifejtette, hogy Lengyelország a projekttel kapcsolatos félelmei miatt megpróbálta azt ellehetetleníteni. A lengyel vezetők attól tartottak, hogy amennyiben létrejön egy a lengyel és ukrán gáztranzit-útvonalat megkerülő gázvezeték a térségben, ezáltal nagymértékben csökkenhet Lengyelország befolyása.
Az „Északi Áramlat 2” gázprojekt a Balti-tengeren keresztül juttatná el a földgázt közvetlen az orosz gázmezőkről Németországba. Mehren csütörtökön a Handelsblattnak nyilatkozva azt mondta:
„Először is leszögezném, hogy mi és nyugati partnereink dolgozunk az Északi Áramlat 2 számára szükséges pénzügyi támogatás biztosításán. Továbbá: a kivitelező a projektet lépésről lépésre valósítja meg. Már megrendelték a gázvezetékeket, és mostanra megkezdték a munkát. A lengyelek semmit nem értek el az ellenkezésükkel.”
Mehren hozzátette: a Varsó által táplált félelmekhez hasonlót már korábban is tapasztaltak. Lengyelország és Ukrajna attól tart, hogy az országaikon át húzódó tranzitútvonal megkerülésével az ő gáztranzitból adódó bevételeik fognak csökkenni.
Tavaly a lengyel kormány azzal fenyegetőzött, hogy megakadályozza az Északi Áramlat 2 megépítését, mert az az orosz gáztól függő helyzetbe sodorná Európát. Németország ugyanakkor teljes mértékben támogatja a projektet, ami így 2018-ra megvalósulhat. Az „Északi Áramlat 2” évente 55 milliárd köbméter orosz gázt szállítana Nyugat-Európába.
Miközben a nyugati országok politikai szinten még mindig Oroszország elleni szankciókról és gazdasági elszigetelésről beszélnek, a németek továbbra is elkötelezettek azirányba, hogy nagymértékben fokozzák az orosz gázimportot. Mint kiderült, az „orosz gáztól való függetlenedés” mint politikai jelszó csak arra kellett, hogy a németek elhalásszák a kelet-európai országok elől a jövedelmező üzletet.

http://www.hidfo.ru/2017/04/nemetorszag-evente-55-milliard-kobmeter-orosz-gazt-importalna/