Németország elnöke, Frank-Walter Steinmeier arra kérte a franciákat, hogy ne szavazzanak a szélsőjobboldali jelöltre április 23-án, mert ha Marine Le Penre voksolnak, széteshet az Európai Unió.
Steinmeier szombaton figyelmeztette a francia választópolgárokat, hogy a szélsőjobboldali Nemzeti Front vezetője, Marine Le Pen a kampány során számos alkalommal kijelentette; megválasztása esetén fennáll annak lehetősége, hogy Franciaország kilépne az Európai Unióból.
Le Pen korábban azt mondta, újratárgyalná az uniós csatlakozási szerződést, kiléptetné Franciaországot a schengeni övezetből, és helyreállítaná a nemzeti határellenőrzést.
Steinmeier ezekre a kampányígéretekre hivatkozva szombaton azt mondta, „nem szabad, hogy a francia választópolgárok hallgassanak erre a szirénénekre”, mert a jobboldali vezető által ígért erős Franciaországgal “megszabadulnának mindentől, ami ma Franciaországot jelenti”. Szerinte az Európai Unió a halmozódó problémák ellenére is értéket jelent, ami naggyá teheti az európai országokat.
Le Pen népszerűsége a migrációs válság közepette emelkedett, a friss közvélemény-kutatások szerint ő és a volt pénzügyminiszter Emmanuel Macron a legnépszerűbb jelöltek.

http://www.hidfo.ru/2017/04/megmondta-a-nemet-allamfo-kire-ne-szavazzanak-a-franciak/