A skót első miniszter Nicola Sturgeon kijelentése szerint Skócia az után is használná a fontot mint fizetőeszközt, miután egy újabb népszavazást követően elszakadnak az Egyesült Királyságtól.
Sturgeon szerint az elszakadást követően is a fontot használnák fizetőeszközként. (Alex Salmond volt miniszterelnök korábban azt mondta, Skócia az elszakadást követően felhagyna a font használatával.) A politikus a Sky Newsnak nyilatkozva emellett azt is közölte; megpályáznák a teljes jogú tagságot az Európai Unióban, amit a lakosság többsége jelenleg is támogat.
A miniszter hétfőn jelentette be, hogy 2018 ősze és 2019 tavasza közti időszakra akarná kiírni a népszavazást. Ennek során a skótok arról döntenének, hogy része maradjanak-e az Egyesült Királyságnak, miközben az ország kilép az Európai Unióból, vagy inkább független országgá váljanak, ami egyenlő partnerségi viszonyt tartana fenn az Egyesült Királyság országaival, és csatlakozna az Európai Unióhoz.
Csütörtökön Theresa May brit miniszterelnök azt mondta, előbb meg akarja várni a Brexit-tárgyalások eredményeit, és utána kezdeményezné csak egy újabb függetlenségi referendum kiírását. Szerinte „nem ez a legjobb idő” arra, hogy a skótok függetlenségi népszavazást tartsanak.
2014 szeptemberében Skócia tartott már egy szavazást, ahol a lakosság többsége a független országgá válás ellen voksolt.

http://www.hidfo.ru/2017/03/fuggetlenednek-a-skotok-de-a-fontot-megtartanak/