Alvó amerikai katona, kiküldetésen
Donald Trump megválasztásával új irányt vett az euro-atlanti országok közélete. Az „amerikai álom” véget ért – a politikusok már nem ígérnek szép jövőt, ehelyett azt ígérik a választóknak: nem lesz ennél rosszabb. A további romlás elkerülésének ígérete mellett már csak viccpártok tudnak teret nyerni, az amerikai katonák pedig jönnek ugyan, de maguk sem tudják, miért.
Donald Trumpot klasszikus populista politikusként jellemzik politikai ellenfelei. „Make America great again” – tegyünk újra naggyá Amerikát. Konkrét választási ígéretei azonban többnyire nem pozitívak: Donald Trump a rosszabb jövő megtagadásával lett az amerikaiak elnöke. Általános kijelentései pozitívak, konkrét ígéretei azonban mind a negatív megtagadásai: nem jöhet még több bevándorló, nem veszik el még jobban a munkát, nem visznek még több amerikai munkahelyet külföldre, nem mi fogjuk fizetni a hedonista európai országok katonai védelmét – a negatív jövőkép megtagadása, amivel Donald Trump választást nyert.
Megválasztása előtt éppen Magyarország miniszterelnöke foglalta össze azokat a körülményeket, melyek miatt Trump amerikai elnök lett, Európában pedig sokan mások kormányra, elnöki posztra jutnak a közeljövőben éppen ugyanezen körülmények miatt.
„Az elmúlt ötven évben, ha azt mondták egy európai fiatalnak – egy német fiatalnak, egy franciának, egy britnek vagy egy belgának -, hogy kedves fiatal barátom, ha rendesen elvégzed az iskoláidat, tiszteled a törvényeinket, tiszteled a szüleidet, és szorgalmasan dolgozol, akkor biztos lehetsz abban, hogy te többre fogsz jutni, és jobban fogsz élni, mint a szüleid. Ez volt az a perspektíva, ami a nagy európai álomnak, a nagy európai történetnek, az Európai Uniónak a vonzerejét is adta a mi számunkra […] Mit tapasztalunk ma? Ha én elmondanám egy angol, egy német vagy egy francia fiatalnak, hogy ha betartod a törvényeket, tiszteled a szüleidet, rendesen elvégzed az iskoláidat, és szorgalmasan dolgozol, biztosan előrébb fogsz jutni, messzebbre jutsz, jobban fogsz élni, mint a szüleid, attól tartok, kinevetne.”
Donald Trump annak köszönheti megválasztását, hogy nincs többé „amerikai álom”, és az emberek rettegnek attól, ami ehelyett lenne. A magyar kormányfő emellett rámutatott, hogy jelenleg „európai álom” sincs – egyáltalán nincs semmilyen álom, ami az embereknek pozitív jövőképet, útmutatást adna. Ez pedig káoszhoz vezet.
A negatív forgatókönyvek elkerülése vált a jövőképpé, és akinek ez a disztópia nem megfelelő, tehát nem akarja megszavazni a negatívumok tagadásának hullámán lovagló populista vezetőket, annak nincs más politikai alternatívája, mint a viccpárt: nem komolyan venni ezt az egészet, hanem leadni egy szavazatot a kalózokra, kétfarkú kutyákra, bohócmaskarában ugráló anti-politikusokra.
Az amerikai katonák még jönnek Európába, a korábbi vezetőik által megnevezett orosz veszélyre hivatkozva, de már maguk is tudják: nem egy jobb világ az, amit ők erőszakkal terjesztenek. A 24.hu interjút közölt egy térségünkbe érkező amerikai katonával, aki azt mondta: „Természetesen tudom, hogy mik az okok, amiért oda kell mennünk. Az, hogy egyetértek-e velük, vagy nem, nem fontos.”

http://www.hidfo.ru/2017/01/alom-nelkul/