A skót kormány a következő hét folyamán elő fog állni egy tervezettel, mely szerint Skócia akkor is része maradna az Európai Unió közös gazdasági térségének, miután a britek már kiléptek.
Mike Russel, az Európai Unióból kilépésért felelős skót miniszter vasárnap kötelezettséget vállalt arra vonatkozóan, hogy Skócia független országként az EU tagállama maradna; elmondása szerint a brit kilépést követően is „megőriznék korábbi helyüket Európában”, és ennek érdekében egy kompromisszumos tervezetet terjesztenek elő. Ezzel ugyan nem őriznék meg az EU tagság összes előnyét, de „csökkentenék a Brexit által okozott károkat”.
A miniszter – az EU-párti Skót Nemzeti Párt tagja – nem tartja elfogadhatónak Theresa May brit kormányfő terveit az úgynevezett „hard-Brexit”-re vonatkozóan, melynek részeként az Egyesült Királyság inkább feladná hozzáférését az európai közös piachoz, ha az EU továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a brit határokat nyitva kell tartani a bevándorlók előtt.
A kedden előterjesztendő dokumentumban az áll, hogy a Brexit során Brüsszel a skót kormánynak kellene visszaadjon bizonyos tagállami jogköröket, melyeket az Egyesült Királyság részeként Skócia nem kapna meg. A miniszter szerint a kilépési folyamat során fokozott éberséggel fogják őrizni Skócia nemzeti érdekeit, és nem engedik meg, hogy a tagállami jogkörök visszaadása során a brit kormány még kiterjedtebb hatalmat kapjon a skótok felett.
A britek június 23-án egy népszavazással döntöttek az Európai Unióból kilépésről, melynek során a választók 51,9%-a, mintegy 17,4 millió ember utasította el az uniós tagságot.

http://www.hidfo.ru/2016/12/skocia-fuggetlen-orszagkent-az-eu-tagja-maradna/