Hasszán Roháni iráni elnök szerint az amerikai kormányba vetett nemzetközi bizalom csökkenéséhez fog vezetni az a hozzáállás, amit Iránnal kapcsolatban képviselnek.
Az amerikai kormány azon döntése, hogy újabb 10 évvel meghosszabbítják az Irán ellen 1979-ben hozott szankciókat, sérti az iráni atomprogram kapcsán kötött egyezményt, mert abban az USA kötelezettséget vállalt a szankciók eltörlésére. Roháni azt mondta, az egyezmény sértése jelentős visszaesést okozhat az Amerikai Egyesült Államok nemzetközi megítélésében.
Róháni megbeszélést tartott a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezérigazgatójával, Jukija Amanoval, ahol megerősítette; a nemzetközi megállapodás feltételeit továbbra is minden, azt aláíró fél be kell tartsa, az USA részéről a szankciók meghosszabbítása pedig ennek sértését jelenti.
Az USA, Oroszország, Kína, Franciaország, az Egyesült Királyság és Németország 2015 július 14-én írta alá az iráni atomprogramot nemzetközi ellenőrzés alá vonó egyezményt. A nemzetközi kontroll elfogadásáért cserébe Iránnak a gazdasági szankciók eltörlését ígérték.

http://www.hidfo.ru/2016/12/rontja-az-usa-megiteleset-az-iran-elleni-szankciok-meghosszabbitasa/