Az elmúlt egy hónap során Törökország a NATO-követségeken folytatta a puccs utáni tisztogatást; 149 főt menesztettek az európai és amerikai NATO-képviseletekről, miután megpróbálták erőszakkal megdönteni a török kormányt.
Annak ellenére, hogy az emberi jogi szervezetek is akcióba léptek és folyamatosan követelik Ankarában a tisztogatási hullám leállítását, Törökország tovább fokozza a drasztikus intézkedéseket, és több száz hivatalos személyt tartóztattak le, illetve menesztettek az elmúlt hónap során. A Reuters hírügynökség egy titkosított irat birtokába jutott, mely szerint szeptember 27-én összesen 149 török tisztviselőt hívtak vissza az USA és Európa területén működő török NATO-képviseletekről. A lap forrása szerint többségüket azért hívták vissza Törökországba, mert azonnal menesztették, vagy letartóztatták és börtönbe küldték érkezését követően.
A menesztett tisztviselők úgy gondolják, elsősorban nyugatias világnézetük, vagy szekuláris nézeteik miatt kerültek célkeresztbe. Az egyik török NATO-küldött pedig kifejezetten a tengeren túl szolgáló magas rangú katonai vezetők körében zajló “boszorkányüldözésről” beszélt.
A július 15-is puccskísérlet óta közalkalmazottak, katonatisztek, bírók és tanárok tízezreit tartóztatták le Törökországban. Egy részük külföldre menekült vagy külföldön maradt, mivel tartott attól, hogy odahaza azonnal börtönbe zárnák. Törökországban élő rokonaik számára a hatóságok megtiltották, hogy elhagyják az országot, de sokat közülük letartóztattak és kihallgattak.
Július közepén Ankarában és Isztambulban kezdődött puccskísérlet, melynek során mintegy 240 ember életét veszítette. A török kormány Fethullah Gülent vádolja a puccs szervezésével, aki 1999 óta az Amerikai Egyesült Államokban él. A puccsot követően a NATO törökországi légibázisát is lezárták, illetve nyilvánosságra jutott, hogy amerikai katonai vezető irányította a puccsot. Az Európai Unió vezető szervei azzal vádolják a török kormányt, hogy a tisztogatási hullámmal csak saját politikai ellenfeleit akarja félreállítani.

http://www.hidfo.ru/2016/10/torokorszag-a-nato-kuldottekkel-folytatja-a-puccs-utani-tisztogatast/