2016. október 16., vasárnap

Hétezren tüntettek a CETA ellen Varsóban

varso-ceta-tuntetes-hidfo-ru
Több mint hétezer ember vett részt szombaton, Varsóban az Európai Unió és Kanada közti szabadkereskedelmi egyezmény és a TTIP elleni tüntetésen.
A civil szervezetek, ellenzéki pártok és szakszervezetek közös szervezésében zajló demonstráció a Mezőgazdasági Minisztérium épületénél kezdődött, majd a tüntetők a miniszterelnöki hivatal elé vonultak.
A tüntetésen elhangzó beszédek szerint a CETA egyezménye megmérgezi Európát, veszélybe sodorja a helyi mezőgazdaságot, és a vállalatok diktatúráját hozná létre az Európai Unióban. Emellett a CETA-nak köszönhetően elárasztanák az amerikai génmódosított növények Európát, így a gazdasági megállapodás környezeti hatása gyakorlatilag visszafordíthatatlan.
A lengyel parlament nemrég elfogadta az egyezmény megkötését, arra hivatkozva, hogy szerintük a CETA “gazdaságilag semleges” Európa számára, ezért nincs okuk nem csatlakozni.
A brüsszeli vezetők október 27-én, az EU-Kanada csúcstalálkozón akarják aláírni az egyezményt. Ehhez azonban mind a 28 EU-tagállam parlamentje egyet kell értsen a brüsszeli vezetőkkel. Lengyelország kormánya és az Orbán-kormány egyaránt elfogadta az Európai Unió és Magyarország számára katasztrofális következményekkel járó egyezményt.

http://www.hidfo.ru/2016/10/hetezren-tuntettek-a-ceta-ellen-varsoban/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése