Szíria hidfo.ru
Izmail Hakki Pekin, a török fegyveres erők volt hírszerző vezetője egy interjú során kijelentette; közvetítőként részt vett egy titkos tárgyalássorozaton, amely a Törökország és Szíria közti kapcsolatok rendezését célozta.
A volt hírszerző tiszt az orosz Szputnyik hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, személyesen részt vett öt titkos találkozón a szíriai hírszerzés illetékeseivel. Elmondása szerint nem bocsátkoztak közvetlen tárgyalásokba, ehelyett közvetítőkön keresztül kezdődött meg a kapcsolatok rendezése, miközben ugyanilyen tárgyalások zajlottak Oroszországgal is. Az öt találkozóból kettő még 2015 folyamán, három pedig már idén történt.
Pekin elmondása szerint ezek az informális találkozók főként a szíriai biztonsági helyzetet tárgyalták – a szíriai hírszerzés tájékoztatta őket az országban zajló bizonyos történésekről, és megállapították a kapcsolatok helyreállításának feltételeit, mely szerint Törökország és Szíria egy közös biztonságpolitikai koncepció mentén együttműködést kezd.
A török vezetés Szíriával kapcsolatos politikája akkor kezdődött megváltozni, amikor Ahmet Davutoglut Binali Yildirim váltotta a miniszterelnöki poszton. Yldirim már annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a szíriai kormányban elsősorban barátot kell látni, nem ellenséget. Az algériai al-Watan lapban megjelent értesülések szerint az algériai kormány közvetítésével is tárgyalások zajlottak Szíria és Törökország közt. Később Törökország nyílt hadmozdulatot indított észak-Szíria kurdok által lakott régiójában, ahol megkezdte a függetlenség kikiáltására készülő kurd fegyveres erők felszámolását.


http://www.hidfo.ru/2016/08/torokorszag-titkos-targyalasokat-folytatott-sziriai-vezetokkel-a-katonai-beavatkozas-elott/