Berlini Patrióták az Iszlamizálódás Ellen mozgalom tüntetése Berlini Patrióták az Iszlamizálódás Ellen mozgalom tüntetése
A Demos nevű brit agytröszt Közösségi Média Elemzőközpontja az elmúlt hónapok Twitter-üzeneteit vizsgálva megállapította, hogy Európában egy-egy terrortámadást követően drasztikusan megnő az iszlámellenes üzenetek száma.
A vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy a Twitteren hónapról hónapra növekszik az iszlámellenesség. Júliusban több mint kétszázezer muszlimellenes üzenetet azonosítottak be, a terrortámadást követően óránként átlagosan 289 ilyen új bejegyzés született. A terrortámadások hatására az emberek nem a terroristákat, vagy az iszlám egy-egy ágát tették felelőssé, hanem általánosságban véve a muszlim közösségek ellen intéztek kirohanásokat.
A vizsgálat emellett kimutatta, hogy az iszlámellenesség mértéke nem állandó mértékben terjed a közösségi médiában, hanem egy-egy terrortámadást követően ugrik meg az iszlámellenes bejegyzések száma. A kutatás szerint a legnagyobb számban a nizzai terrortámadást követően terjedtek ilyen üzenetek.
A Demos kutatása szerint eddig júliusban volt legmagasabb az iszlámellenes Twitter-üzenetek száma, azon belül is július 15-én, közvetlen a nizzai terrortámadást követő napon. Az ilyen bejegyzések száma akkor is nagy mértékben megnőtt, amikor nem volt egyértelmű, hogy egy terrortámadásért az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tehető-e felelőssé.
Ugyanez igaz az Amerikai Egyesült Államokra is: július 8-án, egy nappal azt követően, hogy Dallasban lelőttek egy rendőrt, összesen 11320 iszlámellenes Twitter-üzenetet küldtek.
A Demos szóvivője szerint az iszlámellenes üzenetek száma mindig is magas volt az angol nyelvterületen, de július óta ez a trend extrém mértékű növekedést mutat. A szervezet 2016 márciust követően vizsgálta a Twitter-aktivitást, és kimutatta, hogy a júliusi terrortámadások után több mint kétszázezer iszlámellenes üzenetet írtak angol nyelven.
2016 márciusa óta a Demos szerint naponta átlagosan 4972 iszlámellenes bejegyzést küldenek a felhasználók. Két terrortámadás közti időszakban ez csökkenést mutat, egy újabb terrortámadást követően azonban nagy mértékben nő.
A Demos földrajzi elhelyezkedés szerinti osztályozást is folytatott; eszerint az Európai Unión belül az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Franciaországban és Németországban erősödött leginkább az iszlámellenes közösségi média aktivitás.


http://www.hidfo.ru/2016/08/nemetorszagban-franciaorszagban-is-erosodik-az-iszlamellenesseg/