Számos európai kormány fogalmazott meg kritikát az Erdogan-rezsimmel szemben, miután a július 15-i puccskísérletet követően katonák, bírók és közalkalmazottak ezreit tartóztatták le a török hatóságok. A török államfő ezekre a kritikákra azt felelte; Törökország nem kapta meg a migrációs egyezmény részeként ígért 3 milliárd eurót, és az európai vezetők, ha nem fizetnek, képzeljék el, mi történne, ha hárommillió migráns holnap megindulna Törökországból Európába. Erdogan a német ARD hírügynökségnek adott választ az európai vezetők kritikáira:
“Kérdezem őket: fizettetek-e? Törökország még mindig 3 millió embert szállásol el. Mit tenne Európa, ha ezeket az embereket mind továbbengednénk Európába?”
Erdogan azt állítja, hogy Törökországnak 10 milliárd eurójába kerül a szíriai és iraki menekültek ellátása. Szerinte az Ankara és Brüsszel közti viszonyok tovább mérgesedhetnek, mert az európai vezetők nem őszinték.
Az Európai Unió vezetői tavaly novemberben kötöttek egy megállapodást Törökországgal, melynek értelmében Ankara több mint 3 milliárd euró támogatásban részesül, aminek döntő hányadát az EU tagállamai kell befizessék. Ebből az összegből Törökország több millió menekültet kellene elszállásoljon, abból a célból, hogy a menekültek tömegei ne utazzanak tovább Európába.
Az Ankarával kötött megállapodás kapcsán több európai politikus is jelezte, hogy a megállapodás nem humanitárius segítségnyújtást jelent, hanem Törökország zsarolja az Európai Uniót, mert az gyengeséget mutatott, és hosszú hónapok óta védtelennek bizonyult a migránsáradattal szemben. Január első hetében Iveta Grigule lettországi EP-képviselő a Baltkom rádiónak nyilatkozva kijelentette; Törökország zsarolja az Európai Uniót, és amennyiben nem kapja meg a “kért” anyagi forrásokat, további migrációs hullámokat indít meg Európa felé.
Február 8-án egy görög napilap hozott nyilvánosságra információkat arra vonatkozóan, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő egy novemberi találkozó során megzsarolta az európai vezetőket, és 30 milliárd eurót követelt. A török államfő kilátásba helyezte, hogy amennyiben az Európai Unió nem adja meg a kért összeget, buszokkal fogják az összes migránst Európába szállítani.

http://www.hidfo.ru/2016/07/fenyegetozik-es-penzt-kovetel-a-torok-allamfo/