Törökország külpolitikája a térségi országok viszonylatában teljes fordulatot vett, és a kormány kijelentette, hogy a továbbiakban törekedni kell a kapcsolatok javítására Irakkal és Szíriával.
A szíriai konfliktus során Ankara volt az egyik leghangosabb képviselője annak a törekvésnek, miszerint Szíria legitim kormányát el kell távolítani a hatalomból. Törökország emellett aktívan támogatta az országban működő kormányellenes fegyveres csoportokat. Az amerikai kormány egészen 2013 óta támogatta a török kormány Szíria-ellenes törekvéseit, és a török államfő, Recep Tayyip Erdogan még a múlt hét folyamán is terroristaként hivatkozott Bassár el-Aszad szíriai elnökre.
Miután Erdogan még az Iszlám Állam fegyvereseinél is veszélyesebb terroristának nevezte a szíriai elnököt, a török miniszterelnök, Binali Yildirim tegnap már azt mondta: Törökország normalizálta kapcsolatait Izraellel, Oroszországgal, és várhatóan a közeljövőben ez fog történni Szíria esetében is. A kormányfő elismerte, hogy a terrorizmus felszámolásához stabilitásra van szükség, a stabilitás záloga pedig Szíriában és Irakban is a legitim kormány.
Erdogan június végén Vlagyimir Putyinnak küldött üzenetében hivatalosan is “bocsánatot kért” annak az orosz katonának a haláláért, aki tavaly novemberben veszítette életét, miután Törökország lelőtte az orosz légierő egy gépét Szíria felett. Erdogan bocsánatkérése megmutatta, milyen, amikor ténylegesen működnek egy ország ellen hozott gazdasági szankciók: az orosz turisták tömegeinek elmaradása, a török turisztikai ipar mélyrepülése meggyőzte a török vezetőt arról, hogy inkább ne keresse a konfliktust Moszkvával. A török turisztikai ipar hanyatlása emellett közvetlen visszavezethető a terrorszervezetek tevékenységére is: senki számára nem vonzó üdülési célpont egy olyan ország, ami egy szomszédos országba igyekvő terrorista csoportok tranzitországa, emiatt a fővárosban is bármikor történhet egy robbantásos merénylet.
A török külpolitika emiatt teljes fordulatot vett, ma már Bassar el-Aszad hatalmát sem akarják megdönteni. Az Asharq Al-Awsat arab lap szerint Ankara elfogadta, hogy Aszad egy rövid átmeneti időszakban hatalmon marad, és ez teljes mértékben ellentétes a török külpolitika korábbi irányával.
Június végén török és szíriai vezetők titkos megbeszéléseket folytattak az algériai kormány közvetítésével. Ismail Hakki Pekin, a török delegáció egy közvetítőjének elmondása szerint szisztematikusan kidolgozták a két ország közti viszony normalizálásának menetét, és megteremtették a további dialógus alapjait. A kormányfő szerint ugyanez várható Irak esetében is. Irakban a török hadsereg szintén erőfitogtatást folytatott, miután amerikai szenátorok javaslatára bevonultak az országba, és várható volt az ország több részre szakadása.


http://www.hidfo.ru/2016/07/torokorszag-orosz-nyomasra-feladhatja-expanziv-politikajat/