Erdogan hidfo.ru
A Pentagon volt vezérkari főnöke szerint már a pénteki puccskísérlet előtt is kockázatos volt, hogy Törökország a NATO része maradjon, hiszen Ankara lojalitása nem Európához, hanem az iszlám világhoz kötődik.
Lawrence Wilkerson kedden azt mondta, a terrorszervezetek elleni háború politikai-katonai viszonyrendszere Szíriában és Irakban önmagában is rendkívül összetett, amihez hozzáadódva komoly problémákat okoz, hogy a török államfő az iszlám világ felé fordult.
Wilkerson kijelentette: Törökország vezetője egy igen kétes karakter, emiatt az országnak semmi keresnivalója a NATO-ban. “Ahelyett, hogy Európa részeként tekintene magára, inkább annak az iszlám világnak részeként cselekszik, amivel jelenleg problémáink vannak” – mondta.
Wilkerson szerint mostanra az is láthatóvá vált, hogy a török üzleti körök nagyobb fenyegetésnek tartják Erdogan különutasságát, mint Fethullah Gülen tevékenységét.
A török hatóságok jelenleg Fethullah Gülent, egy az Amerikai Egyesült Államokban élő hitszónokot vádolják azzal, hogy ő tervelte ki a pénteki puccskísérletet. Gülen 1999 óta él az USA területén, de Törökország kérelmezte a kiadatását. A hitszónok és az amerikai hatóságok egyaránt visszautasítottak minden olyan próbálkozást, ami az emigrációban élő vezető törvény elé állítására irányul.
Kedden Mark Toner, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője visszautasította mindazokat a vádakat, mely szerint az amerikai kormány állna a Törökországban pénteken lezajlott puccskísérlet mögött.


http://www.hidfo.ru/2016/07/torokorszag-nem-lehetne-a-nato-tagja-hiszen-az-iszlam-vilag-resze/