Gerard Araud, Franciaország amerikai nagykövete szerint az Európai Unió olyan mértékű veszteségeket szenvedett az Oroszország elleni szankcióháborúban, ami rákényszerítheti arra, hogy minden “kényszerítő intézkedést” visszavonjon.
Araud az Atlanti Tanács washingtoni rendezvényén felszólalva kifejtette, hogy elsősorban az Európai Unió tagállamai szenvednek el veszteségeket a szankciók miatt, melyeket eredetileg Oroszország elleni “kényszerítő intézkedésként” hoztak – így nemsokára eljöhet az az idő, amikor számos tagállam bejelenti, hogy többé nem fenntarthatóak a szankciók: Oroszországra kényszerítő hatást nem gyakoroltak, az uniós tagállamoknak viszont veszteségeket okoz, emiatt nem ésszerű a fenntartásuk.
A nagykövet szerint a szankciók különösen a francia gazdaság számára voltak fájdalmasak; több iparágban válság bontakozott ki a kereskedelmi korlátozások miatt. Araud ugyanakkor ara is rámutatott, hogy az Egyesült Államokat közel sem sújtja olyan mértékben a szankcióháború, mint Franciaországot.
Az Európai Unió júliusban hat hónappal hosszabbította meg a szankciókat. Decemberben újabb vita veszi kezdetét a hosszabbításról, de Araud szerint az európai gazdaság számára nem megengedhető a gazdasági háború fenntartása, ehelyett az Európai Unió a szankciók fokozatos kivezetését fogja fontolóra venni.


http://www.hidfo.ru/2016/07/francia-nagykovet-fordulopont-johet-a-szankciohaboruban/