Európai Védelmi Unió létrehozását javasolja Urmas Paet, észtországi EP-képviselő. A tervezet szerint az Európai Unió a NATO-tól függetlenül kell gondoskodjon saját védelméről.
A politikus pénteken az Európai Parlament sajtószolgálatának azt mondta, az Európai Unió tagállamainak fokozniuk kell a védelmi költségvetést, valamint a tagállamok közti katonai együttműködést, hogy megteremtsék egy Európai Védelmi Unió alapját.
“Az Egyesült Államok számos kérdésben felelősséget vállal Európáért a NATO-n keresztül, de nem gondolom, hogy ez hosszú távon számunkra megfelelő együttműködés lenne. Európa többet kell tegyen saját biztonságáért. Ez fokozott együttműködést, valamint további költségvetési források bevonását, a tagállamok védelmi költségvetésének fokozását egyaránt jelenti. Emellett egyértelmű politikai állásfoglalásra van szükség annak kapcsán, hogyan alakuljon az európai védelmi együttműködés jövője.”
Miután a britek megszavazták az Európai Unióból való kilépést, számos tagállam politikusai javasolták egy független európai haderő felállítását. A kilépési referendum előtt brit vezető politikusok kijelentették, hogy nem támogatják a közös európai hadsereg felállítását. Mások azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy az amerikai politika alakulása miatt szükségessé válik, hogy Európa saját maga gondoskodjon védelméről.


http://www.hidfo.ru/2016/07/esztorszagi-ep-kepviselo-kezdemenyezte-az-europai-vedelmi-unio-letrehozasat/