2016. július 19., kedd

Ellehetetlenült az EU további bővítése

A Stratfor intézet szerint a britek Európai Unióból való kilépése elsősorban Ukrajna, Grúzia és Moldova számára lesz fájdalmas, hiszen ezek az országok már vélhetően nem fognak csatlakozni az EU-hoz.
Az ügynökség szerint az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépésével az EU az összeomlás szélére jutott, mert nem csak a tagállamok számára, hanem a tagjelölt országok számára is láthatóvá tette, hogy hosszú évek után nemkívánatossá válhat az uniós tagság. A Stratfor szerint emiatt az EU bővítése hosszú távon ellehetetlenül, a további terjeszkedés helyett befelé fordulás fogja jellemezni és inkább a belső problémák megoldására összpontosíthat.
Az intézet értékelésében az áll, hogy a britek kilépése elsősorban Ukrajna, Grúzia és Moldova helyzetét nehezíti meg. Bár az EP-képviselők javasolták a vízummentesség megadását mindegyik tagjelölt ország számára, ma már vészforgatókönyveket dolgoznak ki, és – a Stratfor szerint – keresik annak lehetőségét, hogyan lehetne tovább halasztani a vízummentesség megadását. Ezzel az EU-csatlakozás a három ország számára távolibbá vált, mint eddig valaha.
Az amerikai ügynökség jelentése emellett arra is felhívja a figyelmet, hogy a gyors keleti terjeszkedés reménytelenné válásával az Európai Unió enyhíteni fogja az Oroszországgal szembeni politikai nyomást, ehelyett várhatóan a kapcsolatok normalizálására törekszik majd, és eltörli a Moszkva elleni szankciókat. A Stratfor ezúttal már annak lehetőségét is latolgatja, hogy Európa-szerte a szankciók erőltetése miatt változhattak meg számos politikai párt külpolitikai preferenciái; ezek a pártok, látván, hogy a hazai gazdaság számára katasztrófát jelent a gazdasági korlátozások fenntartása, inkább módosították Moszkvával szembeni alapállásukat, és a stabil gazdasági kapcsolatok fenntartásában váltak érdekeltté.
A Stratfor szerint ehhez nagyban hozzásegített, hogy a szankciók miatt tömegesen mennek csődbe az európai vállalkozások, emiatt számos nyugat-európai ellenzéki párt most a szankciók eltörlésének képviseletével tud belföldön szavazatokhoz jutni.


http://www.hidfo.ru/2016/07/ellehetetlenult-az-eu-tovabbi-bovitese/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése