Philip Breedlove, a NATO európai erőinek volt amerikai főparancsnoka szerint a jövőben fokozódni fog az atomfegyverek szerepe, és újra nemzetközi versengés indulhat a nukleáris fegyverkezés terén.
Breedlove az amerikai külügyminisztérium nonproliferációs fórumán tartott beszédében azt mondta, a tényleges nukleáris leszerelésre tett nemzetközi erőfeszítések eddig sikertelennek tekinthetőek, és amennyiben rövid távon nem találnak hatékony eszközöket e célok megvalósítására, a nukleáris fegyverkezés mértéke a következő 5-10 évben gyorsulni fog.
Breedlove szerint a jövőben az atomfegyverek a “szegények, gyengék és radikálisok” eszközévé válnak. Ez alatt azt kell érteni, hogy a nagyhatalmak fokozatosan új típusú, de az atomfegyveréhez hasonló elrettentő erejű fegyverek felhalmozására váltanak, miközben az atombomba mindinkább a kicsi és szegény országok eszközévé válik, melyeknek elrettentő erőre van szüksége idegen hatalmak katonai nyomásával szemben.
Breedlove arra figyelmeztet, hogy a nukleáris leszerelésre irányuló nemzetközi erőfeszítések önmagukban is atomfegyver gyártására ösztönözhetnek bizonyos országokat, melyek a nonproliferációs törekvésekre a nagyhatalmi erőegyensúly fenntartását garantáló paktumként tekintenek.
http://www.hidfo.ru/2016/07/a-kicsi-es-szegeny-orszagok-fegyvere-lesz-az-atombomba/