A Die Linke frakcióvezető-helyettese szerint a britek amiatt szavazták meg az Európai Unióból kilépést, mert az EU egy antidemokratikus képződménnyé vált – a brit referendum viszont visszaadta az európai nemzetek hangját.
Wolfgang Gehrcke úgy fogalmazott: “a szavazás eredménye az Európai Unió mély válságát mutatja. Az EU vonzereje rég szertefoszlott, politikája az elmúlt évek során leredukálódott egy neoliberális, militarizálódott, antidemokratikus vállalkozás szintjére – amiért jórészt Németország felelős.”
A politikus azt mondta, a brit referendum megtartása egy erre a politikára adott válasz volt. Másrészt viszont történelmi lehetőséget is kínál: visszaadja az európai népek hangját. “Miután a brit lakosság többsége megszavazta a kilépést, az Európai Unió be kell bizonyítsa, hogy alkalmas bizonyos reformok keresztülvitelére” – mondta. Gehrcke ugyanakkor hozzátette; neki meggyőződése, hogy elsősorban az Európai Bizottság kell változtasson politikáján, hiszen a britek amiatt szavazták meg a kilépést, amiért a bizottság antidemokratikus módon rá akart kényszeríteni a tagállamra a lakosság többsége által elutasított intézkedéseket.
Gehrcke azt mondta, a brit referendum egy “új európai projekt” kezdetét jelenti, aminek ezúttal a demokrácián és igazságosságon kell alapulnia. “A Die Linke kiáll a társadalmi igazságosság, a béke, a demokrácia és remény Európája mellett. Kiáll egy olyan Európáért, ami nem a multinacionális cégeké, hanem az embereké. Meggyőződésem, hogy a referendumot követően ezen elvek mentén kell újjáépítenünk Európát.”


http://www.hidfo.ru/2016/06/nemet-baloldal-az-eu-nem-demokratikus-emiatt-lepnek-ki-a-britek/