Új menekültközpontot építtet Németországban egy rejtélyes „magánbefektető”, akinek a tervei szerint a létesítményt egy szalafista mecsettől száz méterre kezdik építeni. A CSU politikusai nem értik, mi történik, de a német titkosszolgálatoknak már rég nincs „kapacitása” megfigyelni a terroristákat, így könnyítést jelenthet számukra, hogy az egyébként is megfigyelt mecset mellett épül a menekülttábor.
A Regensburgban épülő létesítményről a Die Welt napilap közölt jelentést, hangsúlyozva, hogy ez a terület mindig is példaértékű volt az integráció szempontjából, de egy szalafista mecset mellett épülő menekülttábor esete katasztrófával végződhet. Bernadette Dechant, a CSU politikusa „nem érti, mi történik”: szerinte valaki nem kellő körültekintéssel járt el, amikor a menekülttábor elhelyezéséről döntés született. A mecset megfigyelésében érintett titkosszolgálat szóvivője azonban megerősítette, hogy az Al-Rahman Mecsetben valóban szalafista prédikátorok működnek, és tevékenységüket „közelről figyelemmel kísérik”.
A lap szerint az ott elhelyezett menekültek csak átmeneti jelleggel fognak a táborban tartózkodni, ameddig gondoskodnak a lakhatásukról és menedékkérelmük elbírálást nyer – ráadásul főként többgyermekes családokról van szó. A közelmúltban azonban az alkotmányvédelmi hivatal vezetője arról számolt be, hogy szalafista prédikátorok a menekültek körében próbálnak terroristákat toborozni, és elsősorban a gyermekeket környékezik meg.
Dechant szerint a döntéshozók “naiv módon ítélték meg a helyzetet”. Az elmúlt hónapok során azonban már jelezte a belügyminisztérium, hogy az érintett hivatal nem rendelkezik kellő kapacitással a potenciális terroristák megfigyelésére. Novemberben Thomas de Maiziere belügyminiszter elismerte, hogy a hatóságok nem tudnak megakadályozni egy esetleges terrortámadást, vagyis a bevándorlás miatt nem tudják fenntartani a közrendet. December elején pedig Hans Georg Maassen, a Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője nyilatkozott arról, hogy több mint ezer dzsihádista él Németországban, akik bármelyik pillanatban újabb terrortámadást követhetnek el, de megfigyelésükre nincs kellő kapacitás. Valószínűleg ebből a megfontolásból kerülhetett az új menekülttábor – mint a terroristák toborzó tevékenységének központja – egy már eleve megfigyelés alatt tartott területre.
Az intézkedésnek azonban más szempontból is rossz üzenete van: Németországban több mint egy éve húzódik az amerikai kémbotrány, melynek részeként nyilvánosságra jutott, hogy a német külföldi hírszerzés több százezer európai politikai és gazdasági vezetőt figyelt meg egy amerikai nemzetbiztonsági ügynökség, az NSA kérésére. A német hatóságok az amerikaiakkal együttműködve meg tudják figyelni saját szövetségeseiket idegen országokban, miközben belföldön, a lakosság közt elvegyülve élő terroristákat nem tudják szemmel tartani? A szalafista mecset mellé épített menekülttábor ezért nem a „kapacitáshiány” üzenetét hitelesíti, hanem arról árulkodik, hogy a német döntéshozók prioritásaival vannak problémák: fontosabb nekik, hogy az amerikaiaknak adatokat tudjanak szolgáltatni európai piaci ellenfeleikről, mint hogy az embereket megvédjék egy újabb terrortámadástól.

http://www.hidfo.ru/2016/05/szalafista-mecset-melle-epitenek-menekulttabort-a-nemetek/