2016. április 23., szombat

Hiába állapodtak meg az iráni atomprogramról?

Zarif John Kerry hidfo.ru
Miközben az iráni atomprogrammal kapcsolatos egyezmény meg kellett volna nyissa a nemzetközi piacokat Irán előtt, az Egyesült Államok nem hajtja végre a megállapodás rá eső részét – ehelyett arra ösztönzi az európai országokat, hogy továbbra se kössenek üzletet Iránnal. Ennek érdekében számos nyomásgyakorló eszközzel él, a pénzmozgások megakadályozásától kezdve a beutazási tilalomig.
Cserébe azért, hogy Irán biztonsági garanciákat ad arra vonatkozóan, hogy nem használja nukleáris fegyverek előállítására az atomprogramot, a nagyhatalmak megállapodtak abban, hogy véget vetnek a Teheránt sújtó nemzetközi szankcióknak. Irán azonban most azzal vádolja az Amerikai Egyesült Államokat, hogy a háttérben munkálkodva megpróbálja elriasztani a nemzetközi befektetőket attól, hogy pénzüket Iránba vigyék.
Hamenei ajatollah a múlt hónap folyamán arról beszélt, hogy az Egyesült Államok, bár papíron vállalta a szankciók eltörlését, a gyakorlatban továbbra sem tesz eleget ennek a kötelezettségnek, és arra ösztönöz más országokat, hogy nem-hivatalos szankciókat működtessenek Iránnal szemben. Az ajatollah szerint a nyugati országok többsége amerikai ellenőrzés alatt áll, így Washington megteheti, hogy továbbra is távol tartja őket iráni partnereiktől. Állításait mostanra európai politikusok kijelentése is alátámasztja.
Marietje Schaake holland EP-képviselő szerint “Európát túszul ejtette az amerikai politika”, és bár számos ország együtt megtárgyalta az atomprogram békés keretek közt tartásának feltételeit, az Egyesült Államok most megpróbálja magát kivonni az egyezmény feltételei alól. Más tisztviselők eközben arra figyelmeztetnek, hogy Washington ismétlődő jelleggel fenyegeti az iráni vezetőket: meg fogja akadályozni, hogy az ország kitörjön a nemzetközi elszigeteltségből.
Jason Ditz, egy a katonai beavatkozások ellen felszólaló non-profit szervezet, az AntiWar.com szerkesztője azt írja, hogy számos ország vállalatai állnak sorban az iráni befektetési lehetőségek előtt, de az USA blokkolja a nemzetközi bankok közti pénzmozgásokat ebben a tekintetben, és azok a vállalatok, melyek Iránba akarják vinni a pénzüket, gyakran technikai jellegű akadályokkal kell szembesüljenek. Hamenei ajatollah e hónap folyamán maga is kijelentette, hogy az Egyesült Államok a szankciók ellenére továbbra is “technikai akadályokat működtet a nemzetközi fizetési rendszerben, és megakadályozza, hogy az európai üzletfelek Iránba mozgassák pénzüket”. Ditz ennek kapcsán arra emlékeztet, hogy az USA beutazási tilalommal fenyegeti azokat az európai üzletembereket, akik Iránban próbálnak nagyobb befektetéseket kezdeni.
Mohamed Dzsavád Zarif iráni külügyminiszter nemrég kijelentette, Teherán megpróbál nyomást gyakorolni az Egyesült Államokra annak érdekében, hogy az betartsa az egyezmény rá eső feltételeit, és ennek során Irán európai partnerei együttműködésére is számít.

http://www.hidfo.ru/2016/04/hiaba-allapodtak-meg-az-irani-atomprogramrol/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése