Az Egyesült Államok mintegy 5 milliárd dollárral támogatta Ukrajna “demokratizálását”. Kidobott pénz volt, mert demokrácia azóta sincs, az Európai Bizottság elnöke szerint viszont EU- és NATO-tagságot sem kapnak a következő 20-25 évben.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Hágában tartott sajtótájékoztatóján kijelentette; “Ukrajna minden bizonnyal nem válik az Európai Unió és a NATO tagjává a következő 20-25 évben.” A Moszkvai Állami Egyetem közigazgatási osztályának oktatója, Pavel Tarusin szerint ez a diplomácia nyelvén szólva azt jelenti, Ukrajna soha nem kapja meg az EU és NATO-tagságot – Juncker szavai pedig összefüggésbe hozhatóak azzal a népszavazással, amit Hollandiában az Ukrajna-EU társulási egyezményről tartanak majd.
“A Hollandiában, ennek kapcsán végzett legújabb felmérésekből egyértelműen látható, hogy a többség nem fogja támogatni a társulási egyezményt Ukrajnával.” Tarusin szerint ugyanakkor az Ukrajnával kötött társulási egyezmény jelenlegi formája az európai pénzügyi elitnek kedvező, mert ezzel Ukrajna elmozdult a külföldről vezéreltség irányába, hazai iparát leépíti, és a kijevi kormány az európai termékek újabb felvásárló-piacává formálja az országot. Ennek okán Brüsszelnek érdeke, hogy a hollandok megszavazzák a társulási egyezményt.
A szakértő ugyanakkor rámutatott, hogy Törökország már az 1960-as években aláírta a társulási egyezményt az Európai Unióval, de 50 évet kellett várnia arra, hogy az uniós tagság lehetősége felmerüljön. Ugyanez történik Ukrajna esetében: Brüsszelnek érdekében áll, hogy megszerezze az ukrán piacot és élvezhesse annak összes előnyét, de az uniós tagságot már nem akarnák lehetővé tenni.”
A szakértő a Szputnyik rádiónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy az Európai Unióban senki nem vár Ukrajnára, még a pénzügyi elit sem, mert ők kizárólag az ukrán piac korlátlan elérését garantáló egyezményekben érdekeltek. Ennél fogva az EuroMajdan összes ígérete hazugság volt; a Juncker által említett 20-25 év a diplomácia nyelvén szólva azt jelenti, “soha”.
Tarusin rámutatott, hogy az Európai Unió kizárólag az ukrán piac megszerzésében volt érdekelt, hiszen az EU nem rendelkezik a kellő gazdasági erőforrásokkal ahhoz, hogy egy 40 milliós országban jelentősen javítsa a megélhetési viszonyokat. “Ez nem tízmilliárd euró, hanem százmilliárdok kérdése lenne”, amit az EU nem engedhet meg magának. Ehelyett a nyugati átmenettől annyit kap Ukrajna, hogy a hazai vállalkozások tönkre mennek, és az európai termékek elárasztják az országot.
Victoria Nuland, az Egyesült Államok eurázsiai ügyekért felelős külügyi államtitkára 2014. februárjában – közvetlen Viktor Janukovics elűzését követően – elismerte, hogy az Egyesült Államok 5 milliárd dollárt költött Ukrajna “demokratizálására”. A külföldről vezérelt forradalom során eltávolították az ország demokratikusan választott kormányát, helyette egy olyan ellenzéki csoportot juttattak hatalomra, ami elkötelezett volt az Európai Unió és NATO-csatlakozás irányába.


http://www.hidfo.ru/2016/03/kidobott-penz-volt-ukrajna-demokratizalasa/